ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

И тази година в първия ден на август светата Църква ни призовава към спасителния подвиг на Богородичния пост. Дните, предшестващи празника на славното Успение на Божията майка, са благодатно време и благоприятна възможност за духовен размисъл и съсредоточаване над главното и единствено потребното (Лука 10:38-42), за смирение и въздържание от всичко онова, което ни отклонява от единствено важната житейска цел – да живеем по Бога, в съгласие с Божия промисъл и с Неговата свята воля за човека и света, за да можем да наследим и обещаното Царство на светлината и вечния живот.

Съвършеният образец за всичко това имаме в лицето на Пресветата Дева – тази, която със своя благочестив и свят живот намери такава "благодат у Бога“ (Лука 1:30), че беше избрана от Него, за да принесе човешкия дял в богочовешкото дело на спасението. Която от майчина утроба и във всички дни на земния си живот търсеше и изпълняваше не своята воля, а Божията свята воля, достигайки така до пределната за човеците степен на нравственото съвършенство и богоуподобяването. И която поради това и до днес бива облажавана от "всички родове“ (Лука 1:48).

Нека стремежът към съвършенство на Божията майка да бъде и наш стремеж. Нека се опитваме да ѝ подражаваме според силите си – особено в тези дни на Богородичните пости. Да усилим молитвите си към нея и към нейния Син и наш Бог – Господ Иисус Христос, и нека тези молитви да бъдат неизменно съпроводени и от дела на милосърдие и благотворителност, които са израз на любовта ни към Бога и ближния и най-сигурното свидетелство пред света, че действително принадлежим към Неговата света Църква.

Особено усърдно нека измолваме от Всемилостивия Бог скорошно прекратяване на войните по света, в които губят живота множество човеци – невинни жертви на неоправдана и смъртоносна агресия, които изпълват душите и сърцата ни с мъка и горест. Постът и молитвата са най-силните оръжия на християнина. Нека се възползваме от тях, за да имаме надеждата, че и Господ ще погледне милостно към всички страдащи от тези ненужни кръвопролития.

Молитвите на Пресвета Богородица и нейното майчинско небесно застъпничество да бъдат с всички нас!

Лек и спасителен пост!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ