Извънредно заседание на комисията по конституционни въпроси и разгорещен дебат за промените в основния закон. Повече от 6 часа депутатите заседаваха и дискутираха с експерти измененията. Именно промените в Конституцията са в основата на парламентарното мнозинство на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Заявката промените да бъдат приети до края на годината.

Депутатите решиха:

- 3 март остава национален празник;

- Народното събрание да може да приема закони за избор на регулатори с квалифицирано мнозинство - 2/3 или 160 гласа;

- За народен представител да може да бъде избиран български гражданин, който има и друго гражданство, но е живял последните 18 месеца в страната;

- Мандатът на главния прокурор се намалява от 7 на 5 години и той няма да има право на втори мандат.

- ВСС се разделя на съдебен и прокурорски съвет, като:

- Съдебният съвет ще има 15 членове, включително председателите на ВКС и ВАС, 8 членове, избрани от съдиите и петима от Народното събрание;

- Прокурорският съвет ще се състои от 10 членове, сред които: главният прокурор, двама - избрани от прокурорите, един - избран от следователите и шест, избрани от Народното събрание.

- Решението за двойното гражданство предизвика дебати в комисията, на която присъстват и експерти.

Проф. Екатерина Михайлова: преподавател по конституционно право: Ще има натиск от определени лица- защо някой ще маже да стане депутат или министър, а не съдия. Решението е политическо.

Доц. Наталия Киселова: Защо точно 18 месеца?

Гроздан Караджов- ИТН: По-скоро би трябвало да се допусне до упражняването на власт. Двете гражданства създават права и задължения. Ако имаме двойно гражданство с Руската федерация, тя ни обявява за вражеска страна и това предизвика задължения за руските граждани? И какво прави българският министър или народен представител?

Атанас Славов - министър на правосъдието: Трябва да имаме предвид следното. Последните 30 години значителна част от българската национална общност се намира в други държави. Трябва да отчетем, че когато една трета или една четвърт от българите са извън страната, трябва да ги включваме в българския политически живот. Въпросът не и стоял за Кирил Петков, а е принципен.

Председателят Радомир Чолаков гласува против с мотива, че няма точни данни колко българи имат двойно гражданство, колко живеят в чужбина и къде живеят.

Радомир Чолаков, ГЕРБ-СДС: Нямаме точни данни колко българи имат двойно гражданство, колко живеят в чужбина и къде живеят в чужбина. Ще помисля за преходна разпоредба да се отложи влизането в сила на текст, докато не разберем колко българи има с двойно гражданство, къде живеят. Докато българската държава не е готова аз не мога да подкрепя този текст.

"Възраждане" присъстваха на комисията, но не се регистрираха със следния аргумент:

"Тези промени са във вреда на българските граждани. 13:39 Ще паднат в КС всякакви решения", каза Златан Златанов от партията.

Условието за съществуването на правителството е конституционната реформа, посочи Радомир Чолаков.

"В резултат на обществените дискусии, които проведохме, вносителите редактираха редица предложения между първо и второ гласуване, така че това, което ще видите сега е консолидираното мнение с включени всички уместни и конструктивни забележки по време на обществената дискусия. Конкретно? Например за главния прокурор, за правомощията на прокуратурата, затова, че все пак се запазва общ орган за взаимодействие между двата съвета - прокурорския и висшия съдебен, по отношение на конституционната жалба. Навсякъде бяха чути предложенията на гражданското общество и на професионалните общности".

Промените не са радикални, увериха от ПП-ДБ, цитирани от БНТ.

Един от текстовете, предвидени в промените - "Науката, образованието и културата са първостепенни национални ценности" също предизвика въпроси:

Доц. Наталия Киселова - преподавател по конституционно право: Не е ли здравето първостепенно също? Защо не е в Конституцията?

Гроздан Караджов - ИТН: Да отпадне този първи параграф, за да може при друга поправка на Конституцията да се намерят точните думи. Като сме казали първостепенни, да кажем кои са второстепенни.

Радомир Чолаков - председател на конституционната комисия: Текстът става: "са национални ценности".