Днес е бил обран склада на Фондация "Възраждане на българските села" в Кремиковци, съобщи във Фейсбук председателят на фондацията Васил Кендов.

"Токът е спрян, СОТ-ът и метални врати са изкъртени, мебели и компютри са изнесени на спокойствие. На практика са ни занулили", писа преди час Кендов.

Той моли за финансова помощ и за доброволци и транспорт за разчистване.

Преди минути Кендов отново написа пост, в който се казва, че нещата са по-зле от първоначално написаното.

"Унищожена е електрическата инсталация. Снопът кабели вървящ в окачения таван е изрязан и липсва. В момента и ток няма за да можем поне да обезопасим.

Блиндираната врата явно не е издържала на кирката. А как само ми беше спокойно, че е сигурна. 

Странното е, че на 30 метра е пожарникарския офис на Кремиковци, а на 100 метра е полицейското на Кремиковци. Имахме локален СОТ заради плъховете, които преди години задействаха СОТ-а по всяко време (склад е все пак) и се наложи да го оставим локален. Викам си "те полицаите и пожарникарите са там 24/7. Ако стане нещо ще реагират". Поне на мен 5 пъти са ми правили проверка като ме видят да се навъртам там и то без да вие сота и без да къртя блиндирана врата.

Компютри и техника са заминали почти всичките. Останали са няколко монитори. Откраднали са и мебелите.

Понеже не сме минавали там от началото на септември, явно е било крадено продължително.

Сега знам какво има предвид Каус Шваб с термина Great Reset.

Занулени сме и то май за доста време.

Добре че транспортирахме компютрите за бесарабите от Молдова в Пловдив. Май до края на годината ще е това - едно училище в Молдова. За повече май-няма време и сила. Догодина пак евентуално", пише Васил Кендов.

Припомням, че работата на фондация “Възраждане на българските села" е фокусирана изцяло върху мисията си - да даде шанс на децата на село да имат равен достъп до знание, така както техните връстници от градовете. Постигат го като безвъзмездно оборудват компютърни зали в селските читалища. Досега са оборудвали зали в над 50 български села. Благодаряние на дейността им хиляди деца на село вече имат безплатен достъп до образователни платформи.