Комитетът на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие по политиката в областта на цифровата икономика оцени високо Министерската среща, с участието на министър Георги Тодоров, която се проведе миналия декември в Лас Палмас, Кралство Испания, съобщиха от Министерство на електронното управление.

Във форума участие взе и министърът на електронното управление Георги Тодоров. Това беше и първата среща с участие на български министър в рамките на комитета. Освен министър Тодоров в срещата на Комитета на ОИСР по политиката в областта на цифровата икономика, МЕУ бе представлявано и от заместник-министъра на електронното управление Благовест Кирилов и Ирина Алексиева, директор на дирекция "Информационни технологии, информационно общество, европейска координация и международно сътрудничество".

По време на форума България се присъедини към Декларация за надеждно, устойчиво и приобщаващо цифрово бъдеще на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Приелите декларацията държави поемат ангажимента да работят заедно с всички заинтересовани страни за насърчаване на безопасна, сигурна, приобщаваща и устойчива цифрова среда, подкрепена от отворен и свободен интернет. В документа се подчертава водещата роля на ОИСР, като място за споделяне на знания и опит в областта на цифровите политики и практики и установяване на международно сътрудничество, поставящо хората в центъра.

Министър Тодоров се срещна и със словенския си колега Емилия Стоименова – Дух и португалския държавен секретар по цифровизацията и модернизация на администрацията Марио Камполарго, с които бе договорено тясно сътрудничество в цифровата област.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие подчертава, че през 2023 г. ще продължи усилената работата по цифровата трансформация и изграждане на приобщаващи, устойчиви и сигурни общества.