През изминалото денонощие на територията, обслужвана от ОДМВР- Шумен са регистрирани три пътнотранспортни произшествия.  За различни констатирани нарушения полицейските служители са наложили 70  глоби с фиш, съставени са 24 акта за установени административни нарушения, съобщават от пресцентъра на ОДМВР Шумен.

Разкрити престъпления: 25-годишен мъж от Шумен е задържан след извършена кражба на парична сума  от манастир в село Царев брод. Сигнал за кражбата е получен вчера сутринта. Съобщено било, че за времето от 23 часа на 27 ноември до 01:00 часа на 28 ноември неизвестен извършил кражба на сумата от 700 щатски долара и 300 евро от жилищна част в манастира. Предприети са незабавни действия за установяване на извършителя. Криминалисти влезли в дирите на 25-годишен адресно регистриран в Шумен. В обитаван от него имот в село Царев брод на ул. "9-ти май“ било извършено претърсване. Намерени и иззети са 20 кръгли пакетчета, обвити в целофан с тегло 20г , по негови данни- чай за пушене. Иззета е и сумата от 850 лева. Работата по случая продължава под надзор на прокуратурата. Мъжът е задържан за срок до 24 часа в полицейското управление в Шумен. За извършено престъпление по чл. 194 от НК е образувано досъдебно производство.

Криминалисти от РУ- Шумен иззели около 20г марихуана от частен имот в село Царев брод. Претърсването било извършено в рамките на процесуално- следствени действия по образувано досъдебно производство. В жилище на ул.“ Тодор Кикиндонов“ , обитавано от 23-годишен местен жител е намерена около 20 г суха тревна маса, която по негови данни е марихуана. Иззета е, ще бъде изследвана лабораторно. Мъжът е задържан за срок до 24 часа в полицейското управление в Шумен. Работата по документиране на престъплението продължава.

Около 11:50 часа на 28 ноември за проверка на ул.“ Цар Освободител“ в Нови пазар бил спрян водач на лек автомобил Рено с варненска регистрация. Зад волана бил 25-годишен мъж от Варна. Изпробван бил с дръг чек, който отчел положителна на канабис проба. Водачът не е дал кръвна проба за анализ. Задържан бил за срок до 24 часа в полицейското управление в Нови пазар. За извършено престъпление по чл. 343 "Б“ ал. 3 от НК е образувано бързо производство.

 Неизвестен повредил седем входни врати в сградата на община Хитрино. Сигнал за това е приет малко след 07:30 часа вчера. На място е изпратена оперативна група. Изяснено било, че повреждането на интериорните врати е станало за времето от 07:30 часа на 27 ноември до 07:30 часа в понеделник. Иззети са следи, работата по установяване на извършителя продължава. За извършено престъпление по чл. 216 от НК е образувано досъдебно производство.

Пожарна безопасност и защита на населението.  На пет сигнала за произшествия са реагирали дежурните противопожарни екипи през последните 24 часа.

Погасен е пожар в комин на къща на ул.“ Цар Иван Александър“ в Шумен. Сигнал за него е приет в 13:04 часа. На място бил пратен екип. Огнеборците заварили да горят непочистени сажди в печката и тръбите, които били погасени с помощта на оцетна киселина. Пожарът е без материални загуби. Ликвидиран е и пожар в метален контейнер за смет зад Летния театър в Шумен.

Екип от Шумен е оказал съдействие за пренасяне на болна жена до лек автомобил в сутрешните часове вчера. Екипи са съдействали за пренасяне на болни жени  от жилището им до екип на спешна помощ.