6-партиен ще бъде следващият парламент, показват окончателните данни на ЦИК при обработени 100% от протоколите. 

Битката за 49-ия парламент печели коалицията ГЕРБ-СДС. Те събират 26.51% на сто от гласовете. Съвсем близък е и процентът на коалицията "Продължаваме Промяната-Демократична България" - 24.54%.

И при следващите две политически формации разликата е малка. "Възраждане" са трети с 14.15% на сто, а ДПС - веднага след тях с 13.72% на сто. БСП събират 8.94% от вота, а "Има такъв народ" се нареждат като шестата политическа сила с представителство в 49-ото Народно събрание и 4.11% на сто.

Обобщената избирателна активност на 2 април, според данните на ЦИК, е 40.63%.

При 100% обработени протоколи от изборните секции в чужбина с най-висок резултат е ДПС с 36.75%. Коалицията ПП-ДБ е на второ място с 26.76%. Трети се нареждат "Възраждане" с 16.48%. ГЕРБ-СДС са получили 8.32%. ИТН са с 5.12%, а 4 543 гласа са не подкрепям никого. 

Стана ясно и че в изборния ден 102 машини не са работили, още 20 в предизборния. Така към момента общият им брой е 122. 

ЦИК няма нито един сигнал за манипулация на вота или изборни нарушения, които са престъпления. Ставало дума за нарушения на СИК, уточни говорителят на ЦИК Росица Матева. Остават да бъдат въведени около 40 протокола, един извън страната, останалите у нас, в три изборни района.

Ако трябва да обобщим, ГЕРБ-СДС са първа политическа сила в областите Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив - област, Сливен, Смолян, София - област, Стара Загора, Хасково и Ямбол.

Политическата коалиция на "Продължаваме промяната"  и "Демократична България" печели в Пловдив - град, Русе, 23 МИР, 24 МИР и 25 МИР в София.

ДПС печели вота в областите Кърджали, Разград, Силистра, Търговище и Шумен.

Вече са публикувани и записите от излъчването в реално време. Платформата за видеоизлъчване е осъществила близо 27 000 записа от 8 969 секционни избирателни комисии. Най-много софиянци са се възползвали от нея, за да следят процеса.

Не се размина обаче и без куриози, свързани с видеонаблюдението. В някои някои секции сигналът трае само няколко секунди. А на други записите показват груби грешки от броенето на бюлетините - като например приемане на навалидна хартиена бюлетина за валидна.

Секция в Шумен е рекордьор по неуспешни опити. 42 опита за запис без особен резултат.