Въпреки главозамайващите печалби на гиганти като Alphabet и Microsoft, съкращенията продължават да се разпространяват в технологичната индустрия. Платформата Layoffs.fyi, която следи освобождаването на кадри в технологичния сектор, регистрира над 263 000 съкращения само през 2023 г. А през 2024 г. в индустрията са елиминирани над 75 000 работни места.

"Така че вместо да възнаграждават растежа, който видяхме през всичките години на, сега те възнаграждават печалбата“, казва Джеф Шулман, професор във Фостърското бизнес училище към Вашингтонския университет, пред CNBC, цитирани от economic.bg.

И така, съкращенията продължават. Хората свикнаха с тях. За съжаление изглежда, че съкращенията ще бъдат новото нормално явление.

Въпреки че масовите съкращения в технологичния сектор продължават, пазарът на труда все още изглежда силен. Най-голямата икономика в света – тази на САЩ – добави 303 000 работни места през март, което е доста над прогнозата на Dow Jones за ръст от 200 000, а нивото на безработица се понижи до 3.8%.

Според Handshake, популярен безплатен сайт за публикуване на обяви за работа за студенти и завършили висше образование, съкращенията в сферата на технологиите са накарали новите работници да потърсят други възможности. Делът на заявленията за работа от специалисти в областта на технологиите, подадени в интернет и софтуерни компании, е намалял с повече от 30% между ноември 2021 г. и септември 2023 г.

"Част от причините, поради които това се случва, са, че стабилността е толкова важен фактор в решенията на студентите относно това за какви видове работа кандидатстват и какви видове работа приемат“, казва Кристин Крузверга, главен директор по образователните стратегии в Handshake.

"Те гледат заглавията в новините и обръщат внимание на всички съкращения, които се случват в големите технологични компании, и това ги кара да се чувстват несигурни.“

"Масовите уволнения са подкопали блясъка на технологичната индустрия, поради което работниците се питат дали намирането на работа в този апетитен доскоро сектор все още трябва да се счита за "работа мечта“.

"За хората, които преследват... мечтаната работа в технологичната сфера, мисля, че трябва да бъдат отворени за възможностите и да бъдат реалисти“, казва Ерик Толоти, старши партньор-инженер в Snowflake, който е уволнен от Microsoft през 2023 г.

Не се фокусирайте само върху една компания и не се чувствайте длъжни, че трябва да постъпите в нея, защото това е мечтата“.