Новото НЧ "Изкуство 2022“ в Ловеч отвори врати вечерта на 6 януари 2023 г. То се намира на ул. "Стефан Караджа“ № 3, срещу бившата градска баня. Начинанието бе осветено от отец Кънчо Кабадийски. Това съобщиха от пресцентъра на Община Ловеч.

На тържеството присъства и кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която поздрави основателите и им подари саксия с цветя и живописната картина "Еньовден“ от Жоржета Тодорова. "Това е 35-ото читалище на територията на общината и петото в самия град, а от разнообразни дейности става ясно, че някои области не са обхванати, че има интереси на деца и възрастни, които биха били удовлетворени. Това е чудесно предизвикателство за по-нататъшно развитие и успех за цялостната читалищна дейност“, каза Корнелия Маринова. Тя беше придружена от Димитринка Дренска, началник отдел "Образование, култура, вероизповедания, туризъм" в общината.

Председател на читалището е Мирослав Стоянов, секретар е Моника Дончева, в настоятелството влизат Доротея Динкова, Росица Тодорова, Албена Йончева и Вергиния Христова.

Подробно бяха представени бъдещите дейности, между тях има обучение по управление на дрон и снимане на видеофилми, онлайн радио, дамска формация "DA CAPO“, солфеж и елементарната теория на музиката, арт работилница, театрална школа "Сцената“. В читалището е оборудвано звукозаписно и телевизионно студио, където ще се обучават бъдещите журналисти. Пред микрофоните първи седна кметът на Ловеч.

Преподаватели от Велико Търново ще дават уроци по танци и поп и джаз пеене. Гостите от старата столица демонстрираха своите музикални и танцови изпълнения. На откриването присъстваха представители на културни институции, на учебни заведения, спонсори и др.