237 депутати се регистрираха в първото заседание на парламента. То бе открито от доайена на 50-ото Народно събрание Силви Кирилов. След откриването му той произнесе и своето тържествено слово. 

"Живеем в изключително динамично време, живеем във време разделно. В обществото липсва доверие в институциите и политическата система. Има недостиг и липса на справедливост. Няма единство в обществото.

Често противоречията са антагонистични. Логичният въпрос е "Какво трябва да направим?“. Смятат, че всеки един от нас – лично или политическа партия – е необходимо да анализира и осъзнае собствените си пропуски, да загърби личния си и частнополитическия си интерес в името на решаването на най-важните икономически, вътрешно- и външнополитически предизвикателства", заяви Кирилов.

По повод дълбоките различия в обществото той каза: "От това разединение страда държавността".

"70% от избирателите не гласуваха,. Това е категоричен сигнал към политиците за неблагополучие в обществено-политическата система, но от това не следва нищо положително – нито за държавата, нито за самите хора. Време е да върнем здравия разум", заяви той.

След словото му депутатите положиха клетва, а след това изслушаха химните на Република България и на Европейския съюз.