Депутатите извършиха поредните рокади в съставите и ръководствата на парламентарните комисии, предаде репортер на "Фокус“.

За секретар на 49-ото Народно събрание бе избрана Десислава Трифонова. Тя пое поста от Тома Биков, който през миналата седмица оглави Комисията културата и медиите, след като бившият председател Вежди Рашидов напусна парламента.

Валентин Тончев бе избран за член на Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество. Той ще се присъедини и към Комисията по външна политика, на мястото на Анджей Джандев.

Мюмюн Мюмюн пък бе назначен в Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и еврозоната. Той ще бъде и заместник-председател на комисията. Той влиза на мястото Цветан Енчев, който пък бива освободен.

Ертен Анисова пък бива освободена от заместникпредседателския пост в Комисията по правни въпроси, за да бъде назначена като зам.-председател на Комисията по туризма.

В Комисията по конституционни въпроси влиза Анджей Джандев, от нея излиза Ертен Анисова.

Васил Николов влиза в Комисията по земеделието, храните и горите.

В Комисията по превенция и противодействие на корупцията Бойко Рашков я напуска, а на негово място влиза Димитрина Недина.

Бившият вътрешен министър ще се присъедини обаче към Комисията за контрол на службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства.

Димитрина Недина и Мирослава Петрова влизат в Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите. Последната ще се присъедини към Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и еврозоната.

Антоанета Цонева излиза от Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество, а на нейно място влиза Росица Пандова – Йовкова. Цонева пък ще се присъедини към Комисията по културата и медиите.

Любен Дилов излиза от Комисията по политиките на българите извън страната, а на негово място влиза Йордан Кръстанов. Дилов ще се присъедини към Комисията по културата и медиите. А за заместник-председател на същата бива назначен Петър Николов.

Цветан Енчев без избран да оглави Комисията по политиките за българите извън страната. Той влиза на мястото на Танер Али, който бе освободен.

Байрам Байрам се присъедини към Комисията по бюджет и финанси.