Възможностите за общи проекти обсъдиха в Скопие министърът на земеделието Явор Гечев и министърът на земеделието, горите и водното стопанство на Република Северна Македония Люпчо Николовски. От българска страна в разговорите участваха и заместник-министрите на земеделието Георги Събев и Тодор Джиков. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието

"Готови сме да споделим опита си от пътя, който извървяхме при присъединяването към Европейския съюз и общия пазар, както и добри практики, и този обмен може да започне още сега“, заяви министър Гечев. Той изтъкна, че в момента светът е изправен пред сериозни предизвикателства, и двете държави ще загубят много, ако не си партнират.

Българският земеделски министър очерта конкретни въпроси, по които двете страни могат да работят заедно: например защита на продукти с географски указания, общи туристически и винени маршрути, ловен туризъм. "Така можем да популяризираме нашите традиции“, каза Явор Гечев.

Той посочи, че все още пазарите се възстановяват след COVID пандемията, което изостря темата за земеделието и хранителната сигурност, но и създава възможности за нови хоризонти. Затова страните от Балканите трябва в дух на приятелство да търсят възможности за общи проекти, да развиват науката и земеделието, включително и да използват програмите за трансгранично сътрудничество.

Българският агроминистър коментира още, че земеделските производители от Република Северна Македония трябва да са подготвени за търсенето на големи обеми продукция след присъединяването към ЕС. Явор Гечев допълни, че и двете страни имат качествени земеделски продукти, които могат да популяризират. В същото време обезлюдяването на селските райони е глобална тенденция и затова за тях е необходимо да има целенасочени политики и да бъдат запазени многото малки и средни земеделски производители.

В рамките на визитата българската делегация посети цех за производство и консервиране на биохрани, част от които се реализират и в България, както и винарски изби, финансирани със средства от предпресъдинителните фондове в западната ни съседка.

Явор Гечев информира Люпчо Николовски за предстоящите в началото на следващата година международни изложения в България - Винария, Фуудтех и Лов и риболов, и покани македонската страна да се включи в тях. Следващата среща за продължаване на съвместната работа между двете страни в областта на земеделието ще бъде в България.