Само дни след края на местните избори депутатите разгледаха предложения за промени в Изборния кодекс, предаде репортер на "Фокус“. Вносителите на измененията бяха от "Възраждане“.

В текстовете на законопроекта бяха записани предложения за промени в няколко направления. Основната предлагана промяна бе за увеличаването на състава на Централната избирателна комисия.

В мотивите си от "Възраждане“ са записали, че представителите в ЦИК, избирани от политическите партии, трябва да отразяват актуалните политически нагласи. В предложението е записано съставът на Централната избирателна комисия да се обновява периодично спрямо парламентарнопредставените партии по време на нейния петгодишен мандат.

Втората промяна касае произнасянето от страна на ЦИК, когато е сезирана по различни казуси. Според "Възраждане“ не трябва да се допуска забавяне в произнасянето във връзка със сигнали.

 Третата промяна касае подаването на заявления за гласуване от един IP адрес. Според третата политическа сила трябва да има наложено ограничение на броя подадени заявления за гласуване от един IP адрес.

Четвъртата промяна е за въвеждане на видеонаблюдение в секциите за гласуване, с което да се ограничат машинациите.

Според Божидар Божанов предлаганата промяна в частта за IP адресите ще доведе до ограничаване на правото на хората да упражняват правото си на глас.

Антоанета Цонева от ПП-ДБ коментира предлаганите промени в състава на ЦИК. Тя каза, че увеличаването на състава на ЦИК или обновяването на членовете спрямо парламентарнопредставните партии, е порочна практика. Според Цонева членовете на ЦИК изобщо не трябва да бъдат обвързани политически.

Петър Николов от ГЕРБ-СДС контрира Цонева с тезата, че ЦИК няма как да бъде съставена от независими експерти, които да бъдат подкрепени от всички политически сили.