"Първоначално мислехме да е по-тясна магистърската програма за опасните вещества и лъчения, но в последствие я разширихме, като включихме всички такива". Това каза доц. Николай Долчинков, преподавател в катедра "Защита на населението и инфраструктурата" на факултет "Сигурност и отбрана“ в Националния военен университет "Васил Левски“ в сутрешния блок "Добро утро, България" на "Радио Фокус".

Долчинков изреди няколко фактора за създаването на програмата. Магистърската програма "Защита от опасни вещества и лъчения" се зародила от традициите на Националния военен университет в обучението в областта за нуждите на  българската армия.

"Имаме специална защита на населението и инфраструктурата, която е насочена повече към отстраняване на авариите и последствията при настъпване на такива извънредни ситуации, докато идеята на нашата нова специализация е да се работи върху превенцията, тоест недопускането на такива аварии и извънредни ситуации, било то с опасни вещества, или с опасни лъчения", коментира доцентът.

Като друга предпоставка Долчинков посочи липсата на кадри в областта на радиационната защита от страна на  АЕЦ "Козлодуй" и други предприятия.

Вече се работи и по въпроса с провеждането на бъдещите стажове на курсантите:

"Водим разговори с АЕЦ "Козлодуй" да проведат своя стаж или практика в АЕЦ Козлодуй, където наистина се работи сериозно и в реална обстановка, като това не е единствената възможност. Има възможност и в други предприятия, както във великотърновска област, така и в други области.", подчерта още един от създателите на прорамата, като допълни, че все още нямат подписани догори.