Нова наредба за здравните изисквания към устройството на урбанизираните територии е качена за обществено обсъждане. Тя предвижда какви търговски обекти могат да се откриват в жилищни сгради.

С приемането на проекта на акт ще се отговори на обществените очаквания за постигане на благоприятна жизнена среда и създаване на условия за подобряване на качеството на живот на гражданите и прилагането на принципа "Здраве във всички политики“.

Като резултат от прилагането на новите разпоредби се очаква да се създадат условия за една здравословна урбанизирана среда в условията на съвременната реалност на нови технологии и дейности.

Въпреки направените промени в законодателството, в Министерство на здравеопазването през годините са продължиха да постъпват жалби и сигнали от граждани, инициативни комитети, в които се изразява безпокойство от вредно въздействие върху здравето на населението при реализиране на различни инвестиционни предложения в урбанизирани територии, независимо, че са преминали процедурите по Закона за опазване на околната среда.

С проекта на наредба се определят обектите, зоните и териториите, които подлежат на здравна защита като: зони и територии, предназначени за жилищно строителство, и зони със смесено предназначение; места, паркове и градини за отдих, вилни зони, курортни зони и зони и територии за отдих и рекреация; жилищните сгради и сградите със смесено предназначение с жилищни помещения; обектите с обществено предназначение по смисъла на § 1, т. 9 от допълнителните разпоредби на Закона за здравето, като детски, учебни и лечебни заведения, водовземни съоръжения за питейно-битово водоснабдяване, обекти за предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа, обекти за производство, съхраняване и търговия с козметични продукти и други.

Обекти, съоръжения и дейностите, които може да се разкриват/извършват в жилищни и нежилищни сгради в жилищни зони и територии, рекреационни зони и в територии и зони със смесено предназначение:

-работилници за битови услуги до 2 работни места - шивашки, плетачни, обущарски, за тапицерия и ремонт на мебели без машинна обработка; за поправка на електрически уреди; за експресно парно гладене; за ремонт на велосипеди; за предпечатна подготовка; други сродни дейности;

-приемателни пунктове за химическо чистене;

-фотоателиета и лаборатории към тях; копирни центрове (ксероксни услуги);

-бижутерски и часовникарски ателиета;

- магазини за търговия с храни, с изключение на хипермаркети;

- магазини за нехранителни стоки; 

-заведения за обществено хранене (при нормирано работно време) без участието на музикални състави 

-творчески ателиета (за художници, скулптори, керамици);

-салони/центрове за красота, бръснаро-фризьорски и козметични услуги при недопускане на вредности в жилищната среда.

С така предложените разпоредби се провежда политика насочена към опазване здравето на гражданите чрез осигуряването на здравословна жизнена среда.

С приемането на нормативния акт се цели в значителна степен да се постигнат благоприятни условия за пълноценна жизнена дейност, труд и отдих. С проекта на наредба се цели да се подпомогнат усилията в областта на промоция и превенция на здравето и профилактика на болестите за подобряване здравния статус на населението чрез подобряване качеството на жизнената среда и урбанизираните територии.