Нова информационна система ще подпомага контрола при камионите и автомобилите на пътищата в страната. С нея в реално време ще се проверява информацията за превозните средства, водачите и превозвачите в национални и европейски регистри.

Новата система на "Автомобилна администрация“ позволява да се връчва и плащат актове незабавно чрез пос терминали.

"През таблет се достига до всички информационни системи на изпълнителната агенция и всичко, което има като нарушение се сигнализира в таблета и екипът трябва да вземе отношение. Например вижда се информацията за проверявания камиона и се преминава по определени стъпки. При установяване на нарушения, системата не позволява да приключи проверката, без да е взето отношение, което премахва субективния фактор при налагане на наказанията с написване. Глобата, която се състави, също е през таблета. Тя се записва автоматично в информационната система и няма необходимост следващ служител след това да я въвежда в системата“, каза изпълнителният директор на ИА "Автомобилна администрация“ Бойко Рановски пред bTV.

При чужденци и лица без адрес на територията на България може веднага да се издаде наказателно постановление и подписано с електронен подпис да се върне на екипа, който да го разпечата и да го връчи на нарушител.

"Всъщност това е новото и ще повиши събираемостта. Имаме и пос терминали в автомобилите, но за съжаление не във всички. Работи се по оборудване на всички автомобили с подобни устройства“, добави Рановски.