Едва 10 дни след смъртта на 18 мигранти, които починаха от задушаване в тайник на камион, полицията се натъкна на още нелегален трафик през страната ни.

Днес бяха заловени още два буса, превозващи мигранти.

Първият бус бе установен на АМ"Тракия", на км 179, близо до Стара Загора. Прокуратурата предяви обвинения на двама млади мъже - на 25 г. и на 27 г., по досъдебно производство за това, че на 26.02.2023 г. в съучастие помежду си и за пари, противозаконно са подпомогнали, чрез осигуряване на превоз и транспорт, 46 лица, от тях и непълнолетни, граждани на Афганистан, за да преминат страната ни. Двамата са задържани за срок от 72 часа.

По време на разпита те са посочили, че са били наети от трето лице, за да превозят мигрантите. Обещана им е била голяма сума пари. Уговорката била, че ще получат пари, като пристигнат в София. И двамата са осъждани за престъпления против собствеността.

Преди 3-4 дни около 120 човека - граждани на Афганистан, преминали от Турция през границата с България със стълба, разказали те. В гориста местност ги разпределили на групи и през нощта, около полунощ на 25 срещу 26 февруари около 2,00 ч. били качени в товарен микробус.

На км 179 обаче първият бус бил спрян от полицаи. 

По-късно стана ясно, че товарен бус, превозващ нелегално още мигранти, е самокатастрофирал край Чирпан. Един от мигрантите е загинал при катастрофа, съобщиха от Окръжна прокуратура-Стара Загора. След инцидента шофьорът на буса е избягал.

В превозното средство е имало общо 46 души. По първоначални данни причината за инцидента е спукана гума. Най-вероятно автобусът е бил претоварен и поради тази причина се е спукала гумата. Водачът е загубил управление и се е блъснал в мантинелата. Катастрофата е станала тази сутрин около 05.05 часа на 165 км от АМ "Тракия". Още трима души са в по-тежко състояние от останалите. Те са закарани в болница в Стара Загора".  Двадесет и шест от пострадалите остават за лечение в университетската болница, на други четирима е оказана необходимата медицинска помощ и са освободени от болнично лечение. Към момента няма опасност за живота на нито един пациент“. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, след като на място се запозна със състоянието на пострадалите, приети в университетската болница.

Сред пострадалите е и дете на около 11 г., хоспитализирано в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение, с комоцио, без загуба на съзнание. На детето е направен скенер, който показва, че няма животозастрашаващи увреждания.

По-късно през деня от пресцентъра на ОДМВР-Пазарджик съобщиха за "Фокус", че е близо до Велинград е задържан водача на катастрофиралия край Чирпан бус с мигранти. Мъжът е на 35 години от Ракитово. Той е бил задържан в района на Гара Костандово от служители на РУ Велинград, след взаимодействие с ГДНП. Засега от полицията не разполагат с информация дали той е организаторът на канала.

Неофициално стана ясно, че днес е открит и трети бус, превозващ мигранти, който е бил изоставен празен край Перник. Мигрантите и трафиканните не са открити.

Излезна и друга информация, че заловеният мъж от Рракитово е карал пилотна колау която е съпровождала двата буса с мигранти. 

Във връзка с днешните случаи главният прокурор Иван Гешев изиска от МВР, ДАНС, Служба "Военно разузнаване“ и Държавна агенция "Разузнаване“ цялата информация, с която разполагат за трафика на мигранти. 

По повод увеличения мигрантски натиск у нас Гешев коментира още:

"В страната ни и в ЕС влизат свободно хора, които не знаем какви и кои са. Може да са свързани с тероризъм, организирана престъпност, а може и просто да бягат от война и да търсят по-добър живот. И ние играем на стражари и апаши и ги гоним по пътищата на България. С жертви и от двете страни, за съжаление“.

От Апелативна прокуратура Пловдив съобщиха за "Фокус", че всички подробности и допълнителни детайли около днешните инциденти с мигранти ще бъдат представени на брифинг на прокуратурата в Стара Загора утре в 11 часа.