България посреща за 12-а поредна година европейската инициатива "Нощ на литературата". Целта на събитието, инициирано от Чешките центрове по света, е да запознае публиката със съвременната европейска поезия и проза чрез четения на откъси от известни личности на нестандартни за литературата места – "читателски гнезда". 

На 27 септември от 18:00 до 21:30 четем в Нощ на литературата 2023. На всеки 30 минути в едно и също читателско гнездо се чете един и същи откъс. Откъсите от книгите се подбират от посолствата и културните институти на европейските държави, а публиката може да състави своя маршрут според личните си предпочитания към европейските езици, вдъхновяващите четци или нестандартните локации, в които се разгръща събитието. 

Освен в София, "Нощ на литературата 2023“ се провежда едновременно в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Смолян, Стара Загора и с. Чавдар.

Сред авторите, избрани за представяне пред българската публика, са Вислава Шимборска, Пия Лейно, Итало Калвино, Джон Бойн, Стефан Хертманс, Гаска Шиян и др. Пълна информация за избраните книги, къде, кой и какво чете ще откриете в уебсайта на инициативата www.noshtnaliteraturata.com.

Гостите и участниците в събитието в София ще могат да се срещнат с част от преводачите на книгите в някои от читателските гнезда, разположени в кокетни и изненадващи пространства около Докторската градина и пл. "Народно събрание“. 

Сред четците в София са актьорите Мартин Димитров, Снежана Макавеева, Линда Русева, Данаил Обретенов, Петър Русев, Асен Кукушев, Игор Дамянов и др., радиоводещата Ива Дойчинова, телевизионната водеща Аделина Радева, Ива Панева, Темз Арабаджиева и др. 

В читателските гнезда по график е осигурен и превод на жестов език от Силвана Павлова и Росица Караджова. В края на "Нощ на литературата 2023" столичани са поканени и на вълнуваща нощна поетична обиколка "Ноктурналиите на града" с водещ Тодор П. Тодоров. 

"Нощ на литературата 2023" се провежда с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития.

Медийни партньори са AzCheta.com, Литературен вестник, Bookmark. Партньори на събитието в София са още Фондация "Развитие и интеграция" и Фондация "Прочети София".

През 2023 г. визуалната идентичност на събитието е дело на художника Дамян Дамянов, а темата е "Книгите са нашите острови на нормалност".