Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС за това, че отхвърляли законопроекта за колективните искове, който трябва днес да бъде разгледан на второ четене. 

Причината, поради който в пленарната зала депутатите не преминаха към директното му разглеждане е, че се оказа, че точката не е минала през водещата комисия с доклад на второ гласуване. 

Председателят на Правната комисия Анна Александрова направи процедура към председателстващият заседанието Росица Кирова и заяви, че 14-дневният срок за разглеждане на предложенията между двете четения не е изтекъл. 

Това породи спорове в зала, а малко по-късно и Нинова направи изявление пред журналистите. 

"Единственият смислен закон, с който може да се занимаваме, този за колективните искове, по всякакъв начин беше оспорван, отхвърлян чрез процедурни правила", заяви Нинова. 

"Директно ги обвинявам в лобизъм и в защита на монополи и олигарси, които дерат кожата на българския народ", категорична бе тя. 

Лидерът на БСП обяви, че с промените, които левицата искат да бъдат приети, дават възможност на хората да правят колективни искове, които да са безплатни, съдът да се произнася по-бързо, а самите искове да се водят от организации, които да защитават потребителите.  

"Търсят всякакви поводи това да не се случи - удължават сроковете между първо и второ четене, не било минало на комисия, нарушиха всякакви правила за всякакви закони", заяви Нинова. 

По думите ѝ този закон щял да удари монополите и олигарсите, които ги подкрепяли.