"Овладейте цените и ни увеличете доходите, това ни казват навсякъде", коментира исканията на хората от Русе лидерът на БСП Корнелия Нинова, информира пресцентърът на левицата

"Русе ни е третата област, бяхме в Смолян и Сливен, именно затова - да усетим и да видим хората какво казват“, обясни тя и разкри какви са техните призиви: "Почти навсякъде е едно и също - овладейте цените и ни увеличете доходите. И ето това ще бъде нашето поведение в парламента. Ние вече започнахме разговорите с другите партии за бюджета", посочи Нинова.

Част от исканията на БСП са таван на цените, две тарифи за плащане на електроенергията, минимална работна заплата - 850 лв., майчинството да следва минималната заплата. За децата за има безплатни лекарства и учебници и младите до 26 г. да бъдат освободени от плащане на данък върху доходите.

"Съсредоточаваме се върху децата, младите и работещите, особено работещите-бедни - 500 000 души работят на минимална работна заплата. За пенсионерите също - преизчисляване на пенсиите", обобщи тя.

Според Корнелия Нинова в момента в парламента най-важното е да се приеме бюджетът: "Очевидно преговорите за правителство ще се проточат, другите разговори също, но бюджетът е задължителен, спешно трябва да се приеме и то с много силен социален пакет“, категорична е тя.

На въпрос дали е задължително да има правителство, за да има и бюджет, Нинова отговори: "Не е задължително. Вече сме били в такава ситуация миналата година - когато се водеха преговорите, ние държахме третия мандат и го държахме достатъчно дълго, за да може да се приеме бюджетът. Необходимо е разумно мнозинство. Доказали сме го миналата година - направихме бюджет и социално

ориентиран, и в подкрепа на икономиката в онези тежки кризисни месеци. Нашият призив е да направим същото и сега"

Нинова потвърди позицията на БСП, че няма да подкрепят мандат на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

"Когато отиде при втория - "Продължаваме промяната",  и ако ни поканят, ще се отзовем на разговори. За третия мандат ще разсъждаваме, когато бъде връчен", обясни лидерът на левицата.