Вътрешният министър Калин Стоянов категорично заяви, че българските институции се справят с мигрантския натиск по границите ни. В момента той бива изслушван в парламента заради инцидентите с бежанците в столицата от преди няколко дни и породените от тях протести, предаде репортер на "Фокус"

"Няма засилен миграционен натиск. Напротив, има трайна тенденция за намаляване на миграционния натиск. Това мога да го споделя с цифри", категоричен бе министър Стоянов. 

Той даде конкретни данни за предотвратените опити за преминаване на българо-турската граница и за задържанията във вътрешността на страната. От тях стана ясно, че тенденциите са траен спад, а самият той бе категоричен, че МВР се справя с натиска.  

"През последните няколко дни чухме анализатори и специалисти по всичко, че два ли не имало намаление на миграционния натиск, защото сега бил зимен период. Ще направя сравнение само и единствено на периода от миналата година.

От началото на годината до момента имаме предотвратени 5200 опита за незаконно преминаване на българо-турската граница. За същия период миналата година те са 15 600. Разликата е три пъти. 

Задържанията във вътрешността на страната от началото на годината до момента са 260, а за същия период на миналата година те са 1260", обясни Стоянов.

Стоянов бе критичен към опозицията заради това, че внушавали на обществеността, че връщали убийци и изнасилвачи в страната. Той реферира към случая от преди няколко седмици, когато стана ясно, че шестима българи, излежали присъдите си в Германия, са били върнати обратно в България с полет по Дъблинското споразумение. 

В отговор лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че никой не трябва да вярва на думите на вътрешния министър. 

"Господин министърът каза, че от началото на година досега са задържани 260 човека, нали така. Това, което държа е официална справка от МВР до нас депутатите. Първото изречение гласи, че само за януари са задържани общо 396 граждани на трети страни, от които 76 на вход, 109 на изход, без регистрации на изход, и 211 са установени в незаконен престой на територията на страната", заяви Нинова.

Малко по-късно вътрешният министър заяви, че Нинова не правела разлика между задържания във вътрешността на страната, задържане на вход, задържане на изход, Той допълни, че тя не правела разлика по връщане по Дъблинско споразумение, реадмисия и връщане към страна на произход.

В отговор на това Нинова каза, че имало проблем, който обаче министърът на вътрешните работи прикривал и не искал да признае.