"В енергетиката е пълен хаос", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в парламента, предаде репортер на "Фокус". Тя уточни, че от БСП ще внесат Закон за отлагане на либерализацията на пазара за домакинствата за цената на тока с 1 година. Вместо от 1 юли тази година, да влезе от 1 юли 2025 г., уточни Нинова.

"Всички прогнози, които правят експертите показват, че излизането на семействата на свободния пазар ще доведе до оскъпяване на цената на тока с до 20%. Има много семейства, които не могат да поемат този удар. В енергетиката е пълен хаос. Фондът, който трябва да компенсира тази цена е изпразнен, няма средства и ако сега и веднага влезе в сила - крие много рискове. Включително и за икономиката, и за еврозоната, защото увеличението на цената с 10% по прогнози показва, че и инфлацията ще се покачи с 1%. Това ще се отрази на целия план за развитието на България. Внасяме го този закон и ще настояваме много бързо да се гледа", каза лидерът на БСП.

Според Нинова това правителство е изцяло некомпетентно да направи подобна реформа. 

"Хаосът е пълен. Политическият хаос, който се задава, ще бъде понесен от българските домакинства. Отиваме към предсрочни избори и няма кой да се грижи за българските граждани“, каза Драгомир Стойнев.