БСП сме единствената партия, която от началото до края сме против Истанбулската конвенция. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

"Фокус" публикува пълния текст на декларацията:

Декларация от името на парламентарната група на “БСП за България“ във връзка с Истанбулската конвенция:

Уважаеми български граждани,

Днес се обръщам изключително към Вас. Знам, че сте угрижени от ежедневни проблеми, борба за насъщния, от политическа криза, но Ви моля да отворите очите и сърцата си за това, което ще Ви кажа. То касае децата ни – децата на България.

Вчера Европейският парламент прие Истанбулската конвенция. Всичко започна преди 6 години, започна борбата срещу насилието над жени. Това е ужасно и нетърпимо престъпление. Всички трябва да вземем мерки то да се прекрати. Ние от коалиция “БСП за България“ в четвърто поредно Народно събрание внасяме Закон срещу домашното насилие. Но зад паравана на тази благородна кауза, Истанбулската конвенция въвежда в европейското законодателство трети т.нар. “социален пол“, различен от биологичния мъж или жена.

Помните ли 2017 г.? ГЕРБ внесоха тогава в Народното събрание за ратификация Истанбулската конвенция. Помните ли кой я спря? – Българската социалистическа партия. Тогава Вас Ви нямаше, уважаеми колеги от “Възраждане“. От този момент върху нас се изсипа огънят на ада, не преувеличавам. Натиск отвън, компромати срещу БСП, заплахи от нашето политическо семейство ПЕС за изключване, инспириране на вътрешни битки в БСП, осмиване на БСП, за това, че е остаряла, ретроградна, консервативна. За това, че защитава българската Конституция, 80% от българското население, мнението на всички вероизповедания, и на православната църква включително. Това е най-тежката битка в политическия ми живот. Никой от Вас тук, колеги, които подмятате, не е бил подложен на това – нито от политическите си семейства, нито от външни сили, нито вътре в партията. Защото винаги, дали публично или не, сте подкрепяли тази конвенция.

Въпреки всички тези атаки срещу БСП, ние удържахме. Преди година и половина повдигнахме въпроса за джендър идеологията. Отново последваха подигравки, неглижиране, унижаване. В кампанията, която премина, в студиа, говорители, анализатори, журналисти – “Ама защо Ви е тази тема, тя не е актуална? Защо точно сега я повдигате? Сега не е тема“. А днес Ви питам – Сега тема ли е? Вчера Европейският парламент я ратифицира, което означава, че това става съюзно право, европейско, което стои над националното.

Защо алармираме от поне година и половина за този въпрос – защото Съдът на ЕС през 2021 г. потвърди, че Европейският съюз може да ратифицира Истанбулската конвенция без да има съгласието на всички държави членки. 6 държави сме против. Не сме сами в тази битка – България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия са против, а Турция се оттегли. Съветът на Европа поиска Европейският парламент да приеме решение и вчера парламентът прие с огромно мнозинство. И сега накъде?

Направихме консултации, част от конституционалистите в България казват: “Край, задължително е за България“. Други казват: “Нека да търсим варианти да излезем от тази ситуация“. Късно е. Късно е, защото не ни чухте преди 6 години. Защото не ни чухте преди година и половина. Но не е непреодолимо.

Вчера български евродепутати, български евродепутати, от всички парламентарни групи гласуваха “за“. Няма да коментирам другите партии, не е моя работа. Никога не сме се месили в други партии, за разлика от вас – в нашата. Никога. И днес няма да го направя. Но няма да спестя думи за нашите евродепутати, защото ни е омръзнало да се обясняваме за чужди решения.

Вчера Сергей Станишев и Елена Йончева са гласували “за“. Това е от "БСП за България". А другите колеги от БСП са се скатали. За тези хора, наши и ваши, няма Конституция на България и решение на Конституционния съд. За тези хора няма значение мнението на 80% от българските граждани. Няма значение мнението на православната църква, на мюсюлманското вероизповедание и на всички други вероизповедания. За тези българи няма национален суверенитет, няма равноправие на държавите членки в Европейския съюз, няма го истинския смисъл на Европейския съюз, който е да бъдем равни на другите европейски народи. За тях всичко това се свежда до поклонничество. А утре Сергей Станишев организира конференция за модерното ляво. И там виждам, че ще отидете и Вие, и служебни министри, депутати, евродепутати, кметове. Това ли е модерното ляво, уважаеми български граждани? Това е тяхното модерно ляво – джендър идеология и трети пол, различен от мъж и жена. За нас модерното ляво е нещо съвсем друго. То все още е права на трудещите се, все още е екология и здравословен начин на живот, как ще се развие изкуственият интелект и как ще се отрази на пазара на труда. За нас това са прогресивни леви теми, а за тях джендърството е прогресивното ляво. Затова е и тази атака към БСП. Тази битка е част от срива на БСП на изборите, защото никой от Вас не знае какво означава този натиск – силен, външен, с много пари, с много медии.

Обръщам се отново към българските граждани. БСП сме единствената партия, която е против от началото до край – 6 години, въпреки всичко, което претърпяхме. Но това не е партиен въпрос, това е национална кауза, бъдещето на децата Ви. Затова Ви помолих да отворите очи и сърца. Въпреки че днес имаме ежедневни грижи, това е бъдещето и то на децата Ви. Помогнете ни да спасим поне децата, подкрепете ни в започналия референдум за забрана джендър идеологията в училищата. Вашият подпис днес е инвестиция – инвестиция в живота и в бъдещето на децата, а това означава бъдещето на България.