Уважаеми български граждани, в чл. 1 на удължителния закон за бюджета служебният кабинет на Радев замразява доходите ви. Второ, слага срок на тази политика 3 месеца – т.е. до края на март. Но не си мислете, че това е така. Вашите доходи в тази криза могат да останат замразени много по-дълго време. Народното събрание ще узакони един антисоциален бюджет. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на обсъждането на закона за удължаване на държавния бюджет, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Тя обясни: "В един следващ параграф на закона се казва, че този срок от 3 месеца се прекъсва за времето, в което няма Народно събрание. Представете си, че изпаднем в хипотеза да не се състави кабинет. Президентът, както го е подкарал, може да връчи втория и третия мандат февруари или март – както си реши, защото вече отдавна е оттатък Конституцията. Представете си, че третият мандат не се реализира и отиваме на избори, кога ги виждате тези избори, сигурно средата на годината – май или юни. Този закон на служебния кабинет означава, че до юни можем да стоим със замразени доходи".

"Обричате хората поне половин година, ако няма правителство, на глад и на обедняване", категорична бе Нинова.

Лидерът на БСП посочи и други притеснителни текстове от закона. По нейните думи, на кабинета се разрешава да изпълни инвестиционни разходи, одобрени от Народното събрание.

"Става дума за едни самолети за няколко милиарда лева. Днес ще се разреши на служебния кабинет да продължава тези инвестиционни разходи да ги изпълнява, докато ви е замразил доходите за половин година", подчерта Нинова. Тя обърна внимание и на друг момент – че ще се разреши на служебния кабинет да вземе заеми до 12 млрд. евро.