Няма да подкрепим проекта за бюджет на служебния кабинет. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на "Фокус".

"В него има необосновани разходи, занижени приходи и е антисоциален по своя характер. Необосновани са 10 млрд. капиталови разходи за половин година. Това е доста в сравнение с предвижданите в предходни години, практиката показва, че не се изхарчват. Няма обосновка за какви проекти са тези разходи. От това перо могат да се намалят разходи, смятаме, че са завишени. Занижени са и приходите - по-малко с 1 млрд. от промяната на решението от държавните дружества да се събира 100% дивидент", заяви тя.

По думите ѝ БСП ще се бори да не продължава това най-уязвимите да плащат цената на кризите.

"Ще настояваме увеличаването на минималната заплата за работещите бедни от 1 юли на 850 лева, майчинството за втората година да се равнява на същата сума. Да има и безплатни лекарства за децата. Всички предложения ще са финансово обосновани. Залагат се харчове по целия ПВУ, без да са предвидени приходи. Абсурдно е да няма сигурност, че тези пари ще дойдат  до края на годината", посочи Нинова.

БСП настоява за няколко неща. "Служебният министър на финансите да направи отчет за изпълнението на бюджета досега. Имаме въпроси към него: вярно ли е, че за първите месеци на годината са изхарчени повече от предвиденото по закон. Тоест да са харчени авансово пари, предвидени през юли, август и септември. Второ, вярно ли е, че първият транш по ПВУ не са използвани по предназначение, а са изхарчени за други разходи и трябва да ги възстановяваме. Няма как да узаконим беззаконията на служебен кабинет. Искаме изслушване на финансовия министър в пряко заседание в парламента, за да знаем какво е състоянието на държавата. Освен това настояваме списъкът от капиталови разходи да бъдат разписан и представен - колко проекта, на каква стойност, на какъв етап и в кои общини са те", попита лидерът на БСП.