Коалицията на джентълмените предлага закони, съгласувани само между тях. От днес започваме внасяне на нашата законодателна програма в деловодството на НС. Следващата седмица ще внесем един голям специален и данъчен пакет от закони. Това каза на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на "Фокус"

Ето какво посочи Нинова: 

Внасяме законопроект минималната заплата да влезе от 1 юли тази година, а не от 1 януари 2024. По този начин смятаме да се погрижим за хората.

Внасяме поправи в НК относно шофиране в дрогирано или пияно състояние. Ние предлагаме наказанаията да се повишат от 15 до 20 години или доживотен затвор, т.е. без условни присъди. Също да се отнемат МПС-та.

Предлагаме двойно увеличение на трафикът със затвор от 15 до 20 години, както и отнемане на имуществото.

Предлагаме увеличаване на наказанието за случаи на детска порнография.

Предлагаме и закон за домашното насилие. Изчистили сме закона от текстове за джендър идеологията. Не можем да допускаме повече жертви на домашно насилие, внасяме онзи закон, който е познат от предишния парламент.

"Трябва да се увеличи събираемостта на данъците. Тя не е такава, каквото трябва да бъде. Ние смятаме, че не сме подготвени за влизане в еврозоната. Смятаме, че в тази криза трябва да се помогне на хората", каза Нинова. 

Тя смята, че консултациите са формални процедури и в предния парламент те не не са спомогнали за сформиране на правителство.

"Какъвто и бюджет да бъде внесен, между първо и второ четене, ние ще си предложим нашите закони", категорична бе Нинова.

Битката за модела за задкулисие не е приключила. Той се мести там, където е властта. Това са бизнес интереси, от които една малка група се облагодателства. Борбата ни продължава. Ние сме я водили срещу Борисов 6 години и не сме се отказали, и сега не сме се. Докато ни е бяхме на власт, се опитахме да го прекратим, може би и това беше причината, че бяхме свалени", допълни Нинова.