"Подкрепата на "Възраждане“ е силно желана и от едната, и от другата страна, но безпринципни неща няма да правим! Да, има някакво зрелище дали ще има правителство, или не, но до 1-2 седмици ще се разбере! Говори се, че във вторник ще има извънредно заседание. Трябват им 5-6 гласа или някой да не успее да стигне до пленарна зала, което също не е невъзможно!“.

Така отговори Деян Николов от "Възраждане“ на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“, която попита: "Питаме накъде ще водите България "Възраждане“ и вашия лидер Костадинов, но дали не ви "претопиха“ в това НС? Виждате, че основното зрелище е ще има ли кабинет, или не?“.

Деян Николов бе категоричен, че всички депутати от "Възраждане“ ще присъстват в пленарна зала и ще гласуват против правителство с първия мандат на ГЕРБ. Той заяви: "Няма да помагаме на евроатлантическите партии да съставят правителство! Това си е техен ангажимент как ще успеят да се нагласят! По-скоро очакванията ми са да търсят някой от другите партии да не влезе в зала. Но предполагам, че отиваме на втори мандат и по-разумно може би би било от страна на Борисов той да подкрепи там ПП!“. Николов добави, че няма да подкрепят и правителство с мандат на ПП-ДБ, защото именно те са до голяма степен виновни за тежкото състояние на държавата в момента!

"Любимата "дъвка“ и на "Възраждане“, и на анализатори, че външни посолства, визира се "Козяк“, Америка, подкрепят ту Бойко, ту ПП, ДБ?“, продължи Беновска. Николов отговори, че това не е "дъвка“, а реален факт. Знаците за това са ясни. Самият Борисов е признал, че за 5 дни 3 пъти е бил в американското посолство.

"Но той Борисов каза, че е "обещал пред чужди посолства“, каквото и да значи това, да има кабинет!“, припомни Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че това си личи от поведението на лидера на ГЕРБ, което е коренно различно от поведението му преди 6 или 12 месеца. Той е готов на всичко!

Деян Николов заяви, че ако следва логиката си от предишни избори, Румен Радев би трябвало да връчи третия мандат на "Възраждане“. Разбира се президентът е в правото си да не го направи. Ако обаче го направи, "Възраждане“ ще предложи състав на правителство.

Беновска продължи: "“Дръпна ли фитила“ Мария Габриел на главния прокурор Гешев?“. Николов отговори: "Не мисля, че Мария Габриел би могла да дърпа каквито и да било фитили! Очевидно става дума за стратегия, която е измислена предварително. Нейната номинация се случва, защото тя е едно от лицата, което би могло да бъде приемливо за ПП и ДБ, и то е такова!“.

Деян Николов заяви, че не може да си представи, че Борисов не е знаел за намерението на Габриел да поиска оставката на Гешев. Той продължи: "Очевидно е, че задкулисието там е решило, че на Гешев му е дошъл ред да стане жертва в името на това да бъде

съставено правителство! На практика Борисов поднесе на тепсия всичко, за което ПП и ДБ се борят през последните години!“.

"Аз не знам кое е това задкулисие, но вижте Гешев с каква вратовръзка е! Това е вратовръзка на Републиканската партия, демек на Тръмп. Значи Гешев дава знак, че има някакъв гръб, различен от този на Байдън и ПП?“, попита Беновска. Деян Николов отговори: "Аз не вярвам, че този гръб е достатъчен тук в България! Мисля, че демократите имат по-силно влияние в България, съдейки какво се случва по медиите, в политиката. Но при всички положения ситуацията е много сериозна. За да се стигне до нещо такова, да жертваш главния прокурор, който си назначил, в тази игра, това означава, че нещата са доста дебели за теб самия!“.

"Да де, но ние шеговито в коментара казваме в заглавието - Борисов "държи ли Господ за #Шлифера“? На Гешев Каскетът ще падне ли като Тиква Halloween-ка?“, попита Беновска. Деян Николов отговори, че според него никой вече не "държи Господ за шлифера“! Той продължи: "Борисов "държеше Господ за шлифера“ дълги години, но Господ реши да се дръпне! После едни други момчета от Харвард "хванаха Господ за шлифера“! Сега изглежда, че най-доброто, на което са способни, е да "хванат Борисов за шлифера“ и се чудят дали да го направят! Изглежда, че най-доброто, на което са способни в момента ПП, е да станат патерица на ГЕРБ“.

Деян Николов заяви, че до 10 юни трябва да се приеме бюджет, иначе минаваме на нулево салдо и държавата блокира. Водещите партии обаче не искат да се гледа бюджет, докато не се разберат за правителство. В пленарна зала никой не иска да гледа бюджет, защото никой не иска да реже разходи, за да спадне дефицита до 3%. Вероятно ще има удължаване на удължаването. Но това не трябва да бъде като оправдание да се направи правителство с Борисов или с който и да било!

Деян Николов разказа, че от "Възраждане“ са били на среща с управителя на БНБ Димитър Радев, когото са попитали дали се извършват действия за присъединяване на България към еврозоната. Радев обаче брутално ги е излъгал, че такива действия няма! "Затова ще искаме оставката на Димитър Радев! На него и без това му е изтекъл мандата преди две години. Той на практика на своя глава ги върши тези неща, защото няма и решение на НС! МФ, Пеканов, Радев, един кръг около Влади Горанов – това са българските лобисти, технически и управленски лица, които се готвят да вкарат България в еврозоната. Става дума за много пари! Резервът в борда вече е към 70 милиарда, като активи. Не всички ще останат на разположение, но предполагам, че се точат на едни около 20 милиарда!“, категоричен бе Николов.

"Когато става дума за кабинета, въобще не става дума за изпълнение на програми, грижа за нашето светло бъдеще! Тук има едни минимум 12 милиарда евро, които по ПВУ леко са се приближили до нас и някой трябва да ги "разкости“! Кой ще ги "разкости“? Ами този, който дойде на власт!“, продължи Беновска. Деян Николов отвърна, че може да има забавяне, защото има законодателство, което трябва да се приеме. Той продължи, че само ако си затворим ТЕЦ-овете, загубите за бюджета, за бизнеса и за БВП ще бъдат по-големи от тези 12 милиарда. "Там ситуацията е дали предпочитаме сега да вземем едни 12 милиарда, за сметка на това обаче да загубим 40 милиарда за следващите 20 години!“, категоричен бе Николов. Според него служебното правителство действа много

страхливо и до момента не е направило нищо, за да изпълни решението на НС да се преговаря с ЕК за предоговаряне на ПВУ в частта "Енергетика“!