Европейските ценности са мираж, който се показва на магаренцата, докато ги бият с камшика да теглят колата на благополучието на малка групичка хитреци, имащи съвсем други ценности. Това написа във Facebook известният математик Николай Витанов.

Публикуваме я без редакторска намеса:

Гледам вчера телевизия и всичко реве за европейските ценности. Писах ви, че досега само един човек е успял да ми ги изброи. За да видите фалша на тези, които реват, че европейските ценности били техни, хайде да хвърлим един поглед на европейските ценности и как те се спазват у нас.

Караме наред, без да подреждаме по значимост

1. Ценност 1 : Човешко достойнство. Голям рев беше, че някогашният социализъм мачкал човешкото достойнство. Как е днес? Зачита ли се човешкото достойнство. Вървя си по улиците и слушам: "Не ме броят за човек". Ето отговора на въпроса. И преди и сега, човешкото достойнство е стъпкано в калта.

2. Ценност 2: Свобода. Свободни ли сте? Зависи колко пари имате. Закон на Витанов

Свободата е пропорционална на количеството на парата.

Имаш пари, имаш големи свободи. Нямаш пари - нямаш свобода.

3. Ценност 3: Човешки права. Спазват ли се? Не. Например свободата на словото. Нали видяхте какво стана преди няколко дни. На "фактчекерчетата" не им хареса описанието на MDO доктрината и извадиха "независим" украински сайт, коментиращ съвсем друга тема, за да скрият написаното от мен. За каква свобода на словото, за какви човешки права си говорим?

Ценност 4: Равенство. Моля-я-я-я? Е тук сами си отговорете на въпроса - има ли равенство? Няма.

Ценност 5: Върховенство на закона? К-о-о-о-о-о? Не-е-е-е-е! Тати ще ми купи върховенство на закона, ама друг път.

Ценност 6: Плурализъм. Ами, ами, направо си кажете - ако си либераст - имаш всичкия плурализъм, ако не си - и почва цензурата.

Ценност 7: Толерантност. Всеки, който е гледал озверените лица по митингите, вижда колко е толерантността. Те толерантността така я разбират - могат да правят каквото си искат и никой не може нищо да им каже. Другите обаче не могат да правят каквото си искат - те трябва да правят каквото им се каже. Толкоз за толерантността.

Ценност 8: Справедливост. Моля-я-я-я-я? Тук да не коментирам, че ще взема да напиша нещо, дето не е много политкоректно.

Ценност 9: Солидарност. О-о-о-о, солидарни са, баш преди избори са много солидарни. Като минат изборите и солидарността отива на почивка да следващите избори.

Да спра дотук. Виждате, че ви се проповядва, че някои хора имат ценности, които всъщност те нямат. Проповядваните ценности са явление, маската, зад която се крият. Същността им е друга на тези:

1. Мачкай човешкото достойнство

2. Отнемай свободата

3. Гази човешките права

4. Озъртай се по отношение на равенството

5. Закон ли? какво беше това?

6. Плурализъм означава либерастия и нищо друго

7. Толерантност има само към либерастията и към нищо друго

8. Справедливостта веднага трябва да се изхвърли на боклука, че иначе ще ни погнат

9. Солидарността е питие за наивници

И тъй си живеем - едно приказват, друго вършат. Та показвайте този текст на тези, които ви бълбукат за европейските ценности. Европейските ценности са мираж, който се показва на магаренцата, докато ги бият с камшика да теглят колата на благополучието на малка групичка хитреци, имащи съвсем други ценности.

Няма да ви пиша за войната днес. С Ковида ситуацията е спокойна. Всичко си е според прогнозите ми, направени още от миналата година. Вълната е полегата и е изтласкана към пролетта. Дифузно разпространение няма, болниците са празни.