Безспорно 2022 г ще остане в съзнанието на всички със започналата в Украйна война. Много кризи обаче стигнаха своя пик и преди още да сме излязли от кризата с ковид, върху нас се струпа и геополитическата криза. Това е и годината, в която напредъкът с изкуственият интелект достигна нечувани размери. Международните институции показаха, че може би не са толкова ефективни колкото досега. Това заяви в ефира на БНТ бившият специален пратеник на ООН за Близкия изток Николай Младенов.

По думите му трябва да започне сериозен разговор как функционират глобалните международни институции. Ако погледнем дискусиите за климатичните промени, регламентирането на интернет, искуствения интелект. Институциите не могат да постигнат необходимите решения в сегашната ситуация.

"В ЕС виждаме, че нещата също започват леко да се разпадат, водени от националните интереси. Един от изводите, които Европа трябва да си направи в тази ситуация е, че светът, както ние си го представяхме досега, изглежда по доста по-различен начин", заяви Младенов.