След изслушването във външната парламентарна комисия министър Николай Милков и посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов направиха изявление, предаде БНТ.

"Не мисля, че вето е имало, а процес на договаряне. Той продължи дълго. Понеже не беше постигнато съгласие по конкретните модалности на това как в бъдеще ЕС ще наблюдава ситуацията в РСМ. Така че ветото не бих казал, че е било факт. В бъдеще това също не трябва да се прави от гледна точка на това, че има ясно разписан механизъм кой какво трябва да направи в тази връзка. И РСМ в случая, за да продължи да върви по европейския си път трябва да поеме ангажиментите, които са поети в рамките на т. нар. европейско предложение. Не е нужно България да прави каквото и да било. Просто трябва да следи за изпълнение на ангажиментите", заяви Николай Милков - служебен министър на външните работи.

По думите на Милков, големият въпрос, който е свързан с френското предложение е, че то предлага механизъм за решаване на проблемите, но не предлага тяхното решаване. В продължение на десетилетия те може да не отговорят на изискванията които са заложени и това означава, че няма да започнат преговори. Всъщност това зависи изцяло от тях кога ще изпълнят ангажиментите, които са поели.

"Основният проблем е, че радикалното говорене не беше наказано. И това създаде една негативна атмосфера, която доведе до нападението над Христиан. Ние сме много учудени от разнопорядковото говорене на институциите в РСМ. Не може прокуратурата в Охрид да образува дело за нападение, предизвикано от омраза, не може външният министър Буяр Османи да дойде в София и да говори с Христиан и да говори за нападение от омраза и вчера вечерта заместник-министърът на местното самоуправление да се появява по телевизията и да говори, че Христиан бил нападнат, защото имал сблъсък на наркодилъри и това било престъпна дейност", посочи Ангел Ангелов - посланик на България в РСМ.

Днес комисията изслуша външния министър и посланика ни в Северна Македония Ангел Ангелов заради случая с пребития Христиан Пендиков.

С тях депутатите трябва да вземат решение за отговора на страната ни след поредното изостряне на отношенията между България и Република Северна Македония.

Случаят с пребития Христиан Пендиков в Охрид отново повдигна напрежението между двете държави. Побоят беше осъден както от външния министър на РСМ Буяр Османи, така и от премиера Димитър Ковачевски.

В понеделник България извика за консултации в София посланика си в Република Северна Македония Ангел Ангелов. Причината е сериозната ситуация по отношение правата на българите в Северна Македония и ескалацията на прояви и престъпления от омраза срещу тях през последните месеци.

България също така очаква от ЕС да изрази солидарност заради нападението над Христиан Пендиков, стана ясно след посещението на външния ни министър в Брюксел.