Българските медии са в окаяно състояние, а разследващата журналистика на практика е във фалит заради делата, разследванията и съдебните искове срещу разследващи медии. Това каза журналистът Николай Марченко в предаването "Денят на фокус“ по Радио "Фокус“. 

По думите му в България няма никаква обществена подкрепа към медиите, занимаващи се с разследваща журналистика. "Борис Митов го осъдиха на 60 000 лева, нов иск срещу "Медиапул“ от миналата седмица за 1 милион лева, срещу "Биволъ“ – иск за милион лева. Телевизиите са в тотална автоцензура, в големите радиа виждаме, че по телефона се решава кой ще работи, какво заглавие да остане на сайта. Това нормално ли е в една демократична държава?“, попита Марченко. 

За разследващите журналисти е все по-важно е да се фокусират върху проблемите с корупцията, защото истинската организирана престъпност вече не работи само на улицата, коментира той.   

Марченко заяви, че за страната ни е много престижно българският журналист Христо Грозев да вземе "Оскар“ за документалния си филм "Навални“, но допълни, че подобно разследване не би могло да се случи в България. "Това е голям сигнал за българската журналистика. Христо Грозев е бил двигателят на целия процес, на цялото разследване и филма“, коментира още Марченко.