Николай Малинов, лидер на РВО - Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, 17.09.2022 г. 

Русия - анти-Русия 

“Казвам добър ден на руския шпионин в България, а иначе бяхте кандидат за президент, постигнахте добър резултат, който, може би, ще развиете. Сега се кандидатирате за 48 парламент" започна разговора Беновска. Малинов коментира, че партиите са за това - да излизат със своите програми и мечти за бъдещето на България и света и с всяко следващо явяване на терен да са по-добри. Беновска отбеляза, че в момента се наблюдава разлом - Европа срещу Русия, Америка срещу Русия. Лидерът на РВО потвърди, че в момента движенията са Русия и анти-Русия и именно заради това се е върнал в политиката, защото България трябва да има ясна и категорична позиция. Беновска заяви, че с огромен интерес и удоволствие дава трибуна на Николай Малинов, защото задачата на медията е да показва нещата от всичките им страни. Малинов разказа, че за съжаление вчера е бил на участие, което е било изцяло опит за манипулация. 

Защо България е срещу Русия? 

Беновска попита лидера на РВО какво се случва с неговите съдебни дела и защо България е толкова настървена срещу Русия. “Защото Америка подкокоросва - големият брат и така се получи, че от най-демократичната страна се превърна в символа на злото и каквото каже - това се случва. Заради това сме срещу Русия. Виждаме сериозен конфликт в Украйна, военната операция. Когато приключи, се подготвя следваща вълна, следваща полоса - това е Триморието, от което ние сме част. Това ще е следващата анти-Русия. Големият план на САЩ е да изгради такъв юмрук от Запад на Русия, за да може по-ефективно да се справи с Китай. Това са далечните цели на американците" коментира Малинов.  

Русия за България; Русофилите в България 

Беновска отбеляза, че Малинов не пропуска да подчертае колко е важна Русия за България не само икономически, но и морална. “Би трябвало да сме достойни наследници на тези, които преди близо 1500 години са ни създали държава, направили са ни азбука, изградили са ни училища, читалища, пътища, дали са ни духовност, вяра, православие, език. Всичко това са тези духовни основи, без които прагматизмът не може да съществува, социализмът нали даде на хората хляба, но им взе свободата и хората го катурнаха. Всичко трябва да живее в симфония" заяви Малинов. Беновска припомни, че Николай Малинов има орден от президента Путин и попита доколко това е плюс или минус в неговата политическа кариера. Малинов смята, че във всеки един човек най-силната му част е и най-слабата му част и когато човек е прекалено толерантен хем това е най-доброто, хем най-лошото. “Политиката разделя обществото на определени сфери на влияние, на определени твърди електорати, които се явяват на избори със своята мечта за бъдеще. Нашата мечта е България да бъде с повече критична маса славянобългарщина, а тази критична маса, за да опази българския дух, може да дойде само от нейната сестра Русия" заяви лидерът на РВО. Беновска го попита дали това не е мечта в днешно време, защото поколенията растат поамериканчени, поевропейчени и не знаят историята. Малинов разказа, че баба Ванга е казала, че и 500 000 да останат българите пак ще извършат своята мисия да бъдат трансмисия между изток и запад, която изгражда симфонията между прагматичното и духовното.  

Малинов сподели, че имат доста събития за младите и в далечната 2012 година неговата организация е излязла с идеята за студентите на България в Русия и сега всяка година се изпращат между 320-350 младежи на обучение в Русия, 258 кабинета функционират за руски език в детските градини, на 9-ти септември е бил финалът на един от техните фестивали, общо 12 500 деца са участвали в конкурса. Малинов разказа, че родители и учители са споделили, че са били предупреждавани от съответните органи да бъдат по-внимателни в сътрудничеството си с тях. “Нашият русофилски събор ще е състои на 25-ти септември в Калофер, а не на Копринка и Шипка, защото властите ни забраниха. Затова го отложихме от 10-ти за 25-ти. Пак ще го отбележим. Тони Димитрова ще ни гостува. Много мило ми стана, когато Търновският владика се обади и каза, че дори и само двамата да останем, пак ще направим в 10 часа молебена на Шипка, пък каквото ще да става. Не ме притеснява нито количеството, нито съставът, това дали са млади, или стари. Исус Христос е тръгнал с 12 апостоли, а единият се оказал предател. Димитър Благоев на първите си избори има 193 гласа от цялата страна, след това партията му управлява държавата 45 години. Смятам, че ние сме един духовен предвестител на това какъв трябва да бъде векторът, защото големият разлом е за Русия и против Русия в световен мащаб. Русия предлага модел, който е единственият верен алтернативен на модела, който се предлага от сегашния властелин на света САЩ" коментира Малинов. Той припомни, че февруари, когато ООН е гласувала резолюция срещу Русия, са я подкрепили 70 %, а август месец със същата декларация е предложено Украйна да бъде срещу Русия и са я подкрепили само 30 %, което означава, че от 1/3 подкрепата за Русия в ООН е станала 2/3. Беновска подчерта, че тези новини не достигат до България, а Малинов каза, че именно заради това са седнали да говорят сега. Водещата отбеляза, че по-бързо достига новината за речта на Урсула фон дер Лайен в ЕК от онзи ден и всички постулати, които е споделила. Малинов ѝ пожела да е жива и здрава, защото и Хитлер е тръгнал с тези цели и речи, а Европа се опитва 1000 години да воюва с Русия и не само тя, но войната срещу нея ще свършва по един и същи начин винаги.  

Докладът на ДАНС за Русия 

“Какво ще кажете за доклада на ДАНС, който излезе преди няколко дни, че Русия се меси в България?" попита Беновска. Малинов каза, че е бил в Москва по това време и не се е запознал с детайлите. Водещата резюмира съдържанието - намеса на Руската Федерация във вътрешните работи на България, ЕС и НАТО. “Ние сме българи, заради езика, вярата и духовността си и тя ни е запазила през турско и гръцко робство. Тези мантри за мен вредни за България - за евроатлантическите ценности - това са пълни глупости. Ценностите са избрани от Цар Борис I преди 1150 години. Ние дали сме във Варшавския договор или в НАТО - това са отделни геополитически епизоди в историята на България. Има много по-важни и дълбоки неща. Русия и в момента остава с протегната ръка, макар че ние ѝ плюем в лицето, защото изгонвайки 70 дипломати руски, Русия изгони 6 дипломати български и запази посолството си в България" коментира Малинов. Той подчерта, че служебното правителство е дошло с желанието да реши въпроса с газа, а русофилите неведнъж са го казвали и показвали по плакати - в пъти по-евтин ток и газ от Русия. “Моята партия има подписан договор за сътрудничество с управляващата партия в Русия Единна Русия и по тяхна препоръка съм сложил този лозунг - в пъти по-евтин ток и газ" обясни лидерът на РВО. Беновска подчерта, че това е и оценка на много от европейските държави - Германия, Унгария, Словакия и др., които не са скъсали дипломатическите си отношения и продължават да купуват газ от Русия. Малинов заяви, че Русия е с протегната ръка към нас и обяснява, че Европа е силна като полуостров, само ако е част от Евразия. “С проекта, който предлага вместо еднополюсен свят многополюсен свят, вместо джендърска политика традиционни и християнски ценности... този сблъсък на двата модела е изборът, в който се намираме, така че тези доклади са некомпетентни от гледна точка на националния интерес на България. Той не се намира в плоскостта Русия и анти-Русия. Русия е измислен враг. Русия във всички договори с България продължава да се именува дружествена и приятелска страна и тези договори никой не ги е преустановил" подчерта лидерът на РВО. Малинов бе категоричен, че злото не идва от Русия, а от Америка, защото моделът на Русия предлага по-евтина енергетика, разрешава на България да влязат инвестициите от Китай, да се отворят пазарите на изток за българските стоки, но това не се случва поради незнайно какви прагматични и духовни причини.  

Срещата с министър Лавров; Константин Малофеев и Мария Захарова 

Беновска отбеляза, че си личи руският възпитаник у Малинов, а той сподели, че там е завършил училище, висше образование, аспирантура, живял е 14 години в Киев. “Горещата тема от тази седмица - на 12-ти Ви беше срещата с министър Лавров на откриване на паметника Александър Невски" каза Беновска. Малинов съобщи новина, че октомври месец отново ще имат среща с него. Водещата показа снимка на Николай Малинов с Константин Малофеев и Мария Захарова, които са важните хора в Русия години наред и е трудно да се организират срещи с тях. Малинов сподели, че въпросът опира до идеите, с които той върви напред. “Патриарсите на нашата организация, начело с Енчо Москов, 2003 година са създали движението Русофили. Важно е как се назоваваш пред света и оттам тези инициативи, които споменах - студенти, ДГ, конкурси, фестивали, събота, инициативата за създаване на международно русофилско движение, която подкрепи и Путин, и Лавров. За тези инициативи се съветвам с тях. От гледна точка на политик винаги е трудно да намериш баланса - между челната атака и окопната война. Това е в основата на моя разговор с тях. България за тях е интересна, те все повече я опознават, нашата история и колко много сме дали за тях, защото те са хора расли през комунизма и за разлика от православните хора в Русия, които много добре осъзнават, откъде е кирилицата, културата и езикът, новото поколение не винаги осъзнава това" коментира Малинов.  

РВО 15 дни преди изборите 

Беновска попита лидера на РВО какво иска хората да запомнят от това интервю, 15 дни преди изборния ден. “Явяваме се с № 29 на тези избори и нашият лозунг е - За България с Русия в сърцето. Обръщаме се преди всичко към негласуващите хора - те са 60 % от хората - бих искал да запомнят и разберат, че това е основният разлом - русофили и русофоби. Русофобите са съвременните фашисти и ако ние не заемем правилната позиция в този геополитически сблъсък, ние ще загубим, защото проблемите на България не са икономически и социални - те са геополитически. Решаване на геополитическите проблеми, ще реши всички други въпроси" заяви Малинов. 

Така завърши разговорът между Николай Малинов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита" по “Радио К2" и на живо във Фейсбук и Ютюб на 17-ти септември 2022 година.