Не знам от къде президентът си вади такива заключения. Това заяви министър-председателят на Република България Николай Денков от Пампорово по повод думите на президента Радев, който заяви, че партиите търсят да назначат свой човек на стола на главния прокурор, предаде репортер на "Фокус". 

"Не знам от къде Радев вади такива заключения. Нито изпълнителната, нито законодателната власт трябва да излизат от правомощията си. Третата власт трябва да осигури доверие в това, което прави. В последните месеци събитията извсетлиха много процеси, които допълнително нарушиха това доверие. Нека членовете на ВСС да се замислят дали работят за възстановяването на доверието или за още от същото", заяви премиерът.

Според Денков всеки трябва да има право на становище по избора на Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор, но ВСС трябва да положи всички усилия да избере най-подходящия кандидат.

"ВСС трябва да направи всичко възможно, за да избере най-качествените хора както по отношение на експертиза, така и по отношение на качества. Дали това се е случило, аз не се наемам да кажа. Смятам, че всяка политическа партия, както и президентът, имат право да изразят становище по темата", каза още той.

Войната в Украйна

Денков коментира изказването на президента, в което той се обяви категорично против общата европейска инициатива за осигуряването на 1 млн. боеприапси за Украйна. 

"Има решение на НС, но в същото изказване президентът е казал, че участваме в подкрепата за Украйна с оръжие. Виждам известно противоречие, тъй като, от една страна участваме с оръжие, но от друга – не със снаряди. Трябва да бъдем последователни и да изпълняваме решенията на парламента и да помогнем на Украйна", заяви Денков.

"Не виждам как ще завърши тази човешка трагедия, докато тази война не спре по начин, по който да се установи устойчив мир. Нека да припомним, че при несправедлив мир, следва нова война", отбеляза той. 

Номинация за еврокомисар

"След получаването на писмата от Фон дер Лайен изпратих послание до двете парламентарно представени групи, които подкрепят правителството, да излъчат техни представители. Ние можем да изпратим две номинации. Чакам такива от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ", обясни Николай Денков.

Кандидатите за областни управители

"Все още не сме готови с кандидатите за областните управители. Тече процес на обсъждане. Не харесвам квотния принцип, смятам, че той е грешен. Търсим компромисни лица", заяви Денков.

Наводненията в Северозападна България

"Не виждам причини за оплаквания. Реакцията на институциите беше много бърза. Комисията по бедствия и аварии се включва тогава, когато трябва да бъдат решени възстановяванията на средствата", каза премиерът.