Тежка некомпетентност и грубо погазване на Закона за убежищата и бежанците доведе до хаоса с украинците. Това коментира бившият председател на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Не съм убеден дали вицепремиерът Калина Константинова, е прочела Закона за убежище и бежанците, защото тя вчера изрече нещо, което за мен лично е не само некомпетентно, а и противозаконно. Тя каза, че еднократно с акт спира процеса на релокация и интеграция на бежанците. Ако тя беше прочела закона, поне аз така си мисля, трябваше да знае, че тя съзнателно нарушава този закон, т.е. тя е закононарушител“, посочи той.

Има съществени разлики между бежанците, идващи от държави като Сирия и Афганистан и украинските бежанци, посочи Чирпанлиев.

Украинците по решение на Европейския съюз са в друга категория, а именно хора, които ще получат т.нар. извънреден статут, който произтича от спецификата на нещата в Украйна. Давам ви един пример. Всичките тия бежанци, които от 2013 г. до днес са влезли в България, извън украинските, са много по-малко, отколкото украинците, които влязоха за три месеца. Т.е. по данни, които вчера съобщиха от Министерски съвет, в България са влезли над 300 000 украински бежанци, от които 110 000 са получили временен статут за закрила. Докато общо – аз специално проверих, от 2013 г. до днес са получени не повече от 60 000 статута всички останали бежанци. Така. това води няколко извода след себе си. Първият извод е, че специфичният временен, тоя извънреден статут, който получиха украинските бежанци, им дава права, чрез които те веднага да започнат процеса на адаптация в България. Т.е. те имат право да се осигуряват съгласно, както е законът за нас, за българските граждани, медицински. Също така имат право да започнат работа – много важно, много съществено. И същевременно да ползват всички онези условия, които ползваме и ние, подчерта бившият председател на ДАБ.

Говорим за некомпетентност и подценяване на ситуацията, допълни той.

"Беше създаден Национален оперативен щаб, на който председател не беше вицепремиерът, а беше един колега – Валери Рачев, който непонятно по какъв начин си замина. Подценяването от страна на Министерски съвет на този въпрос доведе до това, което се случи. Ние точно тогава предупредихме, че много бързо трябва да се реагира, защото потоците от хора, които идват, те трябваше от първия ден, след като обявиха, че до 31 май ще бъдат по тия луксозни хотели, трябваше от тогава да се организира потокът. Това са 110 000 души, припомни Николай Чирпанлиев.

България, ползвайки европейски средства е осигурила на нашите хотели милиони левове от Европейския съюз, допълни още бившият председател на ДАБ.

Евелина БРАНИМИРОВА