Един от най-големите рискове от широкото навлизане на изкуствения интелект е чисто органичното създаване на дезинформация като страничен ефект от създаване на съдържание. Това каза Никола Тулечки от "Онтотекст" в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус".

Създаването на съдържание става все по-бързо и лесно. Процесът на генерирането му става все по-съвършен, а продуктите са неразличими, посочи той.

"Ние трябва да свикнем много бързо и да приемем, че когато видим снимка или видео, което изглежда прекалено интересно или отговаря на някой наш предразсъдък, не е задължително те да са верни. Това е един рефлекс, който трябва да придобием. Ако нещо изглежда наистина правдоподобно, това не значи, че то е правдоподобно", обясни Тулечки.

По думите му всеки потребител на социални медии вече ежедневно вижда съдържание, генерирано от изкуствен интелект. "Основният риск от използването на изкуствен интелект е, че цената за създаване на съдържание вече започва да става изключително ниска. Колкото по-ниска е цената, толкова по-голямо е количеството и неговото разнообразие. Неизбежно е да има и такова, което е зловредно – умишлено или не", отбеляза експертът.

Според него всеки потребител, който има чувствителност към информацията, която консумира, може лесно да провери дали съдържанието е истинско или фалшиво. "Въпросът е, че хората не са образовани и не са научени да имат тази чувствителност. Фокусът трябва да бъде в критичността“, подчерта Тулечки.

Част от проблема е, че манипулацията, фалшивите новини и пропагандата разчитат на нашите предразсъдъци, посочи той. "Това, към което сме уязвими, е съдържанието, което искаме да видим. С навлизането на изкуствения интелект е много лесно да се генерират огромни количества такава информация, които отговарят на точните предразсъдъци на много групи хора. Тези технологии създават една перфектна буря – всеки вижда това, което иска да види", поясни Никола Тулечки.

Според него с развитието на технологията проверката на достоверността на информацията ще става все по-лесна. "Очаквам скоро да има доста по-добре работещи търсачки, тип "Гугъл“ или специализирани търсачки в новините, както и персонални дигитални асистенти до година-две, които ще бъдат обучени на нашите предпочитания и потребление на съдържание, на които би трябвало да може да разчитаме да се ориентираме малко по-добре в информационното пространство. Но най-важното е да имаме критичност и да ползваме инструментите", подчерта Тулечки.

Днес от 15:00 часа във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет ще се проведе дискусия "Изкуствен интелект и дезинформация". Никола Тулечки ще бъде част от лекторите на събитието.