"Цялата помощ, която можехме да си позволим, сме изпратили на Украйна. Няма как президентът да ни разпорежда. Народното събрание решава, а Министерският съвет изпълнява“. Това обясни в ефира на bTV служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Според него секторът върви добре, предприятията са натоварени, а хората в отбранителната индустрия получават все по-високи заплати. "Министерството на отбраната направи оценка с какво може да се раздели фактически българската армия“, посочи Никола Стоянов.

"Най-голямото предизвикателство беше подготовката за зимата. Имаше липса на газ, повишаване на цените на горивата, голяма инфлация. Радвам се, че 8 месеца по-късно сякаш сме ги забравили. Щом инфлацията пада и цените падат, но тези на храните не със същото темпо“, посочи той.

Служебният министър изрази надежди законодателството за надценките да бъде прието от Народното събрание.

"Стана ясно, че проблемът е между цените на едро и цените на дребно. Той може да е или в доставчиците, или в самите търговци на дребно. Смятаме, че там има нужда от повече регулация и контрол. В началото 95% от проверките водеха до намерено нарушение. Сега това е около 30%“, добави министърът на икономиката.

180 млн. лева са изплатени от Лукойл под формата на корпоративен данък и данък свръхпечалба отделно от глобите на Комисията за защита на конкуренцията, каза Никола Стоянов.

"Мисля че някои хубави неща стартирахме в министерството и наистина се надявам да бъдат продължени - добрият диалог с чуждестранния бизнес и чуждестранните инвеститори, закуската с министъра на икономиката за инвеститори, която стартирах. Надявам се наистина да продължи прекият канал, който създадохме за компаниите за комуникация с министъра, където по конкретни казуси да могат да ни сигнализират и да можем да помогнем. Също нещо, с което много се гордея, са правилата, които успяхме да изработим за работа на службите ни по икономическите въпроси, търговските ни аташета в чужбина“, открои министърът.

Богдан Богданов, предложеният за министър на икономиката в кабинета "Денков-Габриел" се познаваме. Той и в момента е част от екипа като директор на Агенцията за инвестиции. Познаваме се, работим редовно. Той е запознат с повечето от темите. Неговият фокус до момента е бил привличане на инвестиции -  нещо много важно за България, където успяхме да реализираме сериозни успехи, но трябва да се продължи и да се натиска в тази посока", коментира Стоянов.