Надявам се, че служебният кабинет не е на никоя партия, а надпартиен. Би трябвало да е кабинет от хора, които премиерът Димитър Главчев е преценил, че могат да поемат всеки от ресорите. Не е лошо и че има някои министри от редовното правителство, които продължават работа и в служебното. Това каза в ефира на БНТ бившият служебен министър на икономиката Никола Стоянов.

Относно договора с "Боташ", който отива в прокуратурата, Стоянов подчерта, че няма никакви притеснения.

"Смея да твърдя, че служебните правителства, от които и аз бях част, в една тежка ситуация, която изискваше бързи мерки, явно са добра мишена, добър таргет, за да се издигнат самите политически партии. Чух много наивни коментари по отношение на този договор. Ако не се възползваме от правата, които този договор ни дава, ще бъдем на загуба. Но договорът даваше огромни възможности на България и на "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" наистина да стане разпределителен хъб в тази част на Европа", коментира той.

Никола Стоянов е категоричен, че сключването на договора с "Боташ" е решение на цялото правителство. Обясни, че сроковете, за които се сключват договорите в енергетиката са по-дълги, защото с тях се търси предвидимост:

"Когато с такъв договор постигнеш тази възможност, съответно ти отказваш и другите за дълго време. Ти ще почнеш да им доставяш, както трябваше да стане, ако, разбира се, редовното правителство след като се опита да сложи тази такса от 20 лв. на преноса на газ през България за другите държави, с това отблъсна всички, защото България не е предвидим партньор."