За пръв път реално може да се види къде са надценките и как се движат цените на едро - чрез сайта, който създадохме. Това доведе и до спад в цените на олиото и киселото мляко с над 10%. Заварихме през септември 18,7% инфлация, от 25 години не е имало толкова висока. Със серия от мерки в енергийната и транспортната сфера я намалихме до 10,1% през май, постигнахме и диверсификация на газ. За пръв път има дефлация от 2 години, всичко това не е случайно. Това каза бившият министър на икономиката Никола Стоянов в ефира на NOVA.

По думите му служебният кабинет е понесъл тежестта на доста неразумни решения в парламента.

"Икономическите помощи със сигурност трябва да са таргетирани, а не на калпак. Трябва да се приемат критерии за това кой е беден и кой не. Критериите следва да поставят един праг. Такива до момента няма, затова темата подлежи на дискусии и всеки има доводи, но трябва законодателно да се решат нещата", коментира той. И допълни, че законът за таван на надценките не означава пределна цена.

"Тол таксите бяха вдигнати сериозно от Турция, но не само за нас. Няма как да ги вдигаме и ние само за техните камиони. "Капитан Андреево" е втората най-натоварена сухопътна граница в света, обемите растат страхотно. Бъдещите политики трябва да мотивират раждаемостта и по-висококачественото образование. Никога не са пипани пари от Сребърния фонд, имало е само предложение. С любопитство гледаме как ще се достигне до 3% бюджетен дефицит и как ще се финансира", смята Стоянов.