Незаконно е съоръжението на камерите на ТОЛ системата в Божурище. Юридическият екип на Института за пътна безопасност завежда стотици дела за незаконно наложените глоби от ТОЛ системата, информира Институтът за Пътна Безопасност.

На 09.01.2023 година е получено писмо с изх. № СФ22-2174 от Регионалната дирекция за национален строителен контрол – София-област, в което се посочва, че при прегледа на издадените от МРРБ разрешения за строеж на изградената на републикански път I-8, гр. Божурище, стационарна контролна единица за електронно събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние няма разрешително за строеж. Това означава, че поставените камери на ТОЛ-системата са върху незаконно изградено съоръжение. Наложените за десетки милиони левове глоби могат да бъдат оспорени в съда, се казва в прессъобщението.

Експертите на Института за пътна безопасност многократно в свои доклади са предупреждавали, че ТОЛ системата не функционира в обществен интерес. Включително и при среща с министъра на регионалното развитие през месец август 2022 г. , той също беше предупреден за проблемите, които генерира ТОЛ системата.