След като изготвянето на нов бюджет беше посочено като приоритет, до няколко седмици се очаква държавата да има изцяло нова сметка за 2023 г. В нея дефицитът трябва да спадне от 6,4 на сто на 3%, колкото е изискването за еврозоната.

Още преди да е прекрачил прага на Министерството на финансите в ролята си отново на министър, Асен Василев постави главната цел на пренаписването на бюджета. "Целта е 3% дефицит, но без увеличение на данъците", коментира той, цитиран от NOVA.

Вариантите да се случи това е да се намерят повече пари. Това може да стане по два начина – увеличаване на приходите или намаляване на разходите. Една от възможностите, която неофициално е на масата, е индексираните пенсии и заплати на учители да се отложат за по-късен етап в годината.

"Вместо да се случи от 1 юли, да стане от 1 октомври. Това до голяма степен ще осигури финансов ресурс. Отлагане на увеличаването на учителските заплати - вместо да се извърши сега, да се извърши от 1 октомври", посочи Добрин Иванов от АИКБ.

Синдикатите са категорично против такъв сценарий. "Доходите трябва да бъдат вдигнати от 1 юли. Ако това не се случи, КНСБ ще протестира. И не просто ще протестира, а ще правим и стачки. Няма да са хубави нещата, така че, надявам се, политиците да имат разум и да си изпълнят нещата, които даваха преди изборите", обясни Любослав Костов от КНСБ.

Сметката показва, че такова забавяне би довело до спестяване на почти 1 млрд. лв. Но цената на подобно решение няма да е само финансова, посочват експертите. Защото такова решение е непопулярно. Поставят под съмнение и евентуалния ефект.

"Пенсиите трябва да бъдат увеличени от месец юли по механизъм, както имаше намерения за увеличаване на учителските заплати. Това дали ще се случи, или ще бъде отложено с няколко месеца - напълно е възможно да се предприеме такава стъпка, но тя няма да реши проблема с дупката в бюджета", поясни икономистът Михаил Кръстев.

Единодушие се постига в това, че 3% дефицит могат да се постигнат чрез орязване на капиталовата програма. В нея са заложени инфраструктурни проекти, които според експертите трудно могат да се реализират за около шест месеца.