"Тази комисията за първи път след Втората световна война работи в реално състояние на война в Европа. Очаквам в речта на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен да има дългосрочни решения и стратегии за пътя нататък. От тях ще зависи подкрепата за Украйна, но и как тя ще се възстанови след войната“.

Това каза пред bTV Надежда Нейнски, бивш министър на външните работи, евродепутат и посланик на България в Турция.

"Важен въпрос е как ще свърши войната. Опасно е да се търси мир, който да не дава гаранции за сигурността, независимостта и суверенитета на Украйна, защото това ще повлияе върху стабилността на Европа. Затова тя е толкова категорична в търсенето на решение и помагане на Украйна“, добави тя.

"Европа въведе 11 пакета санкции срещу Руската федерация. Още в предишната реч Урсула фон дер Лайен каза, че е важно да запазим своето единство. Според мен най-важното за последните години във войната е, че Европа не само съхрани единството си, но Европа имаше възможност да покаже и изпробва принципите, в които се е врекла след Втората световна война – демокрацията и върховенството на закона. Лесно е да си демократ на думи. Сега се вижда до каква степен думата европеец е изпълнена със съдържание“, подчерта Надежда Нейнски.

Тя цитира данните от социологическо проучване, в които се посочва, че 30% от българите подкрепят хуманитарната и военна помощ за Украйна, докато в Швеция подкрепата е 90%.

"Тази голяма ножица показва, че в България има проблем с убеждаването на обществото в смисъла да бъде подкрепена Украйна в борбата си за независимост. Както казва Урсула фон дер Лайен - в спечелването на тази война е заложена е не само независимостта и стабилността на Украйна, а стабилността на цяла Европа“, каза още тя.

Според нея няма да има "бързи писти“ за приемането на нови държави в Европейския съюз. Осем държави "чукат на вратата“ - Украйна, Молдова, Грузия, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Албания, Исландия и Турция.