Как хакери ни атакуват с фишинг имейли, SMS-и и гласови съобщения коментира експертът по киберсигурност Любомир Тулев в NOVA NEWS. Той предупреди, че има кампанийност на атаките, а в момента те са свързани с "Български пощи“.

Експертът посочи, че в съобщенията има подател, а накрая пише откъде да активираме връзката. Тулев поясни, че след като се отвори URL следва информация, че е необходимо да въведем личните си данни, за да получим пратка, за която пише в съобщението. Експертът акцентира на това, че във въпросния линк се иска номер на дебитна карта. Той предупреди, че в никакъв случай не трябва да се въвеждат данните на картата и напомни, че когато някой иска да преведе пари е нужен само номера на сметката, но не и номера на картата.

Тулев показа още варианти за опити за измама с SMS-и чрез Telegram.

Във връзка с 3D атаките той обясни, че те се случват с т.нар. Smishing (версия на фишинг атака, при която измамниците се опитват да откраднат лични данни през мобилно устройство чрез текстово съобщение, например, представяйки се за служител на банка или друга официална организация) и Vishing (телефонно обаждане, с което измамникът, ползвайки лична информация от социалните медии, се опитва да заблуди отсрещната страна да предостави информация или финанси).

Тулев предупреди да бъдем внимателни и да не се доверяваме.