Николай Сиджимов и Мария Бояджийска са назначени на длъжността заместник-министър на околната среда и водите, съобщиха от правителствената информационна служба.

Николай Сиджимов е бил на същия пост в периода декември 2021 г. – август 2022 г. Завършил е магистратура по екология в Софийския университет "Св. Климент Охридски“. Дипломант е на Института по Зоология, БАН. Специализирал е в университета "Джонс Хопкинс“ в САЩ, както и в Япония, Швеция и Унгария. Дълги години е работил в сектора на управление на отпадъците и развитие на местната администрация. Сиджимов е основател и изпълнителен директор на Регионалния център за икономическо развитие в Сливен. Той е основал и ръководи Асоциацията на еколозите от общините в България.

Мария Бояджийска е била заместник-министър в МОСВ в периода от август 2022 г. – юни 2023 г. Бояджийска е изпълнявала длъжността заместник-кмет в Столична община по направление "Околна среда“. От 2000 г. до 2005 г. е била експерт към отдел "Оценка на въздействието върху околната среда и комплексни разрешителни, предотвратяване и контрол на замърсяването“ в Министерството на околната среда и водите. Бояджийска е работила също в Световната банка и Софийския университет "Св. Климент Охридски“. Завършила е магистратура по биология в СУ "Св. Климент Охридски“ и е магистър по "Бизнес администрация и икономика“ от университета в Шефилд, Великобритания.

Георги Ангелов и Мартин Гиков са назначени на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа.

Георги Ангелов е професор доктор в Техническия университет – София. Завършил е Софийския университет "Св. Климент Охридски“, магистър по физика. Защитил е докторска степен по микроелектроника в ТУ-София. Ръководител е на катедра "Микроелектроника“ в същия университет. Също така е ръководител на Микро Нано Лаб в София Тех Парк и председател на УС на Клъстера по микроелектроника и индустриални електронни системи. Георги Ангелов е автор на над 110 научни публикации в международни списания. Участвал е като изследовател и ръководител в над 30 международни и национални проекти.

Мартин Гиков до този момент е бил изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на Фонда на фондовете. Заемал е ръководни позиции в банковия сектор, работил е в големи международни компании. Завършил е магистратура по бизнес администрация за висш мениджмънт "Global Executive MBA“ от Виенския икономически университет, WU - Vienna и Щатския Carlson School of Management към Университета на Минесота, САЩ. Mагистър e по "Счетоводен мениджмънт“ от УНСС. Бакалавър е по "Финанси, икономика и международен бизнес" от Щатския университет на Аризона - ASU. Притежава и редица сертификати и лицензи от NASD, ACCA и Harvard Business School.

Даниела Дашева е назначена на длъжността заместник-министър на младежта и спорта. Професор Дашева е била служебен министър на младежта и спорта през 2017 г. и народен представител в 48-ото Народно събрание, където е била заместник-председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. Професор е по теория и методика на спортната тренировка и “Доктор на педагогическите науки". Два мандата е била заместник-ректор на НСА “Васил Левски" по научна и международна дейност. Била е ръководител на катедра “Теория на спорта" до 2019 г. и към настоящия момент е член на Академичния съвет на НСА "В. Левски". Проф. Дашева има значителен брой научни публикации и издадени книги и учебници в областта на спортната наука и спортната тренировка.