Днес се навършват 151 години от рождението на Гоце Делчев - виден деец на националноосвободителното движение в Македония и Одринско. Идеолог, стратег и организатор на ВМОРО.

Той е роден в Кукуш, завършва гимназия в Солун. Става юнкер във Военното училище в София, откъдето е изключен заради възгледите си. След това учителства в Ново село, Щипско, и в град Банско. Става активен деец на ВМОРО от 1894 г., когато се свързва с Д. Груев, един от основателите на организацията. По примера на Левски налага идеята за вътрешна мрежа от революционни комитети, става инициатор за изграждане на четническия институт като въоръжена сила на ВМОРО.

Делегат е на Солунския конгрес от 1896 г. Заедно с Г. Петров изработва програма и устав на организацията. Става член и задграничен представител на ВМРО и главен ревизор на четите. Привърженик е на въоръженото въстание като средство за постигане на целите, но се противопоставя на решенията на Солунския конгрес от 1903 г. за "повсеместно стратегическо въстание в Македония". Заедно с Д. Груев успява да ограничи активните въстанически действия само на територията на Битолския и Одринския революционни окръзи.

На 4 май 1903 г., на път за конгреса на Серския революционен окръг, загива в сражение с турски аскер.

Заради честванията в Северна Македония се очакват засилени мерки за сигурност. В Скопие затварят улиците в близост до църквата "Свети Спас" и има засилено полицейско присъствие. Местните органи на реда очакват появата на 150 души от България, както и присъствието на ултрасите на "Вардар“ – "Комити“. Правителството организира държавна церемония, на която ще присъства цялото държавно ръководство, начело с президента Стево Пендаровски и министър-председателя Димитър Ковачевски. От българска страна ще присъстват заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и заместник министър Венцислав Катинов.