Все повече хотели се стремят да бъдат целогодишни, не само зимни или летни. Това съобщи в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Илин Димитров, секретар на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура.

"Това е възможно и се случва там, където има природа и инфраструктура. Наличието пък на минерална вода гарантира заетостта на хотела. Ние сме на второ място в Европа по брой на минерални източници", обърна внимание Димитров.

Втори лифт на Банско

Един курорт как се прави – от ресурса към мястото, където са хотелите и хотелската база. Какво означава това? Когато имате плаж, който позволява 5000 чадъра, неразумно е да правите повече от 15 000 легла. Това е правило, което трябва да се спазва, защото не всички ходят на море, някои от туристите стоят на басейна. Същото се отнася и за планината – започва се от планината и се слиза към града. Когато планината не позволява повече от 7-10 хиляди скиора или сноубордиста на ден, няма смисъл да правим 100-хилядни курорта, защото просто се получават и опашки за лифтове. Тук проблемът е много сериозен, защото ако ние направим втори лифт, то очевидно е, че трябва да направим и допълнителни писти, тъй като в момента пистите са в добро състояние, но един втори лифт ще умножи броя на туристите, които могат да се качват като чисто нетно число.