Важно е да има кабинет, защото има много кризи, които трябва да се решат. Макар, че самият Бойко Борисов признава, че влизането в Шенген и еврозоната единствено може да направи ПП-ДБ - това коментира пред БНТ Настимир Ананиев – депутат от ПГ на ПП-ДБ.

"Аз мисля, че само правителство на ПП-ДБ може да направи това, например правителство на акад. Денков. Поне има някакво движение, защото до момента се говореше само за втория мандат. Нищо не чувахме за първия мандат. Най-накрая ГЕРБ се осъзнаха, че ЦИК ги е определил за хората, които ще получат от президента първия мандат и те трябва да предприемат нещо", каза Ананиев.

По думите му, ПП-ДБ са се държали много принципно и отговорно, тъй като поддържат линията преди и след изборите една и съща.

"Ние заявихме, че правителство на ГЕРБ няма да подкрепим, нито правителство с участие на ГЕРБ. Предложихме законодателна и управленска програма, предложихме кабинет с лица, които да управляват тази програма", обясни Настимир Ананиев.

Във връзка с появилите се в медиите имена за кандидати за премиер от ГЕРБ, според Ананиев Мария Габриел не е надпартиен човек, "което няма лошо да имаш партийно пристрастие".

"Ние никога не сме казвали: искаме или не искаме еди кой си за премиер. Ние сме били принципни. Няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ, няма да подкрепим и кабинет с участие на министри на ГЕРБ. Посоката е една - ако наистина искаме да се случат нещата, да бъде реализиран втория мандат ", допълни Ананиев.

По думите му, Борисов е загубил доверието си в Европа и затова иска да сложи някой, който е силен в Европа. Но е важно да се видят кои са и министрите.