Артистът Станислав Трифонов - Насимо за FineGRAFFart - платформата, която финансира стенописи на училищни фасади

FineGRAFFart е платформа, която позволява чрез продажбата на изкуство да се събират бюджети, за да се изрисуват фасадите на учебни заведения. Това каза художникът и графити артист Насимо, в “Денят на Фокус" по Радио “Фокус". На сайта му пишат директори на учебни заведения, част от които нямат финансова възможност да платят декорирането на училището си със стенописи, но имат желание за това. Така Насимо е стигнал до идеята чрез платформата да се осъществяват продажби на принтове и рекламни артикули, като парите отиват за създаването на уникалните произведения на изкуството върху училищни фасади.

“Самият аз като малък, тъй като нямаше в училище стенописи, рисувах с мои приятели стените. Даваха ни да ги създаваме легално. Знам колко е важно децата да растат в една вдъхновена среда - така имаш повече желание да отидеш на училище.

Това вдъхнови раждането на платформата. Директори на учебни заведения се свързват с нас и казват, че искат да изрисуваме фасадата им. Дават ни като артисти възможност да се изявим, често решаваме какво точно да бъде нарисувано заедно. Наше е решението за композицията. В новия ни сайт човек лесно може да кандидатства с училището си - пише колко квадратни метра ще бъде рисунката. Ние разглеждаме всички кандидатури и така имаме възможност да продължим каузата си", поясни Насимо.

"Цар Симеон Велики" в Търговище е професионална гимназия, която вече е изрисувана по този механизъм. “Там съм учил и за мен беше вдъхновяващо да видя колко се е развила средата", каза Насимо.

“Когато рисувах втората си гимназия “Никола Маринов", имахме беседа с ученици и най-интересното беше, че те бяха така ентусиазирани, че всички завършващи художествената паралелка бяха рисували вътре в училището по стените. Сякаш влизаш в Сикстинската капела, изрисувана от ученици!", развълнува се артистът.

“Пред да рисуваме във всяко учебно заведение, искаме да организираме лекции, за да повишим интереса на децата към изкуството. Важно е те да знаят, че в България с изкуство можеш да се изхранваш, ако си достатъчно упорит и ентусиазиран. Зад платформата стоят жена ми, която страшно много ми помага, Айлин - нашата координаторка, човек, който пише статии, артисти. ClearWare създадоха сайта - те са иновативна компания, която се занимава със стартъпи", поясни Насимо.

“Събрали сме се екип от визуални артисти, търсим още креативни хора, които искат да се занимават с този вид творчество в рамките на България. Трудно е у нас човек на изкуството да с е реализира сам, а имаме страхотни таланти и трябва да им помагаме", каза още Станислав Трифонов-Насимо.

Ако припознавате каузата, отивате в сайта, можете директно да дарите сума или да купите репродукция или рекламен материал. Потребителите сами решават за коя кауза отиват средствата им. Можете да разберете повече за инициативата на сайта https://finegraffart.com/bg/.