Пощенската марка, посветена на 100-годишнината на Българския олимпийски комитет, ще бъде част от колекцията на музея на Международния олимпийски комитет. Изданието бе пуснато в употреба днес от заместник-министъра на транспорта и съобщенията Красимир Папукчийски, председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, председателя на Международния олимпийски комитет Томас Бах, изпълнителния директор на "Български пощи“ ЕАД Филип Алексиев и председателя на Съюза на филателистите Спас Панчев, съобщиха от Министерството на туризма.

Темата спорт се появява в българското маркоиздаване в началото на 30-те години на миналия век, каза по време на церемонията заместник-министър Папукчийски. Олимпийската тематика за първи път е представена чрез филателното изкуство през 1956 г. по случай 16-ите Олимпийски игри в Мелбърн, Австралия.

С най-новото пощенско-филателно издание се присъединяваме към честването на 100 г. от създаването на Българския олимпийски комитет, добави заместник-министърът. Той подчерта, че проектът е дело на художника доц. Илия Груев. Изданието изобразява най-ярките личности и постижения на България през годините. Художникът е избрал портретите на Борис Георгиев – първи олимпийски медалист, на Евтим Китанчев - първи председател на Българския олимпийски комитет, Никола Станчев - първи български олимпийски шампион със златен медал. Включени са и спечелените до този момент 55 златни медала на олимпийски игри, 90 сребърни и 85 бронзови приза от български спортисти.

Пощенската марка за колекцията на музея на Международния олимпийски комитет бе връчена от Красимир Папукчийски на Томас Бах. В рамките на церемонията председателят на Международния олимпийски комитет получи и почетен плакет на Министерството на електронното управление.