Неизвестният досега злонамерен софтуер, който може да зарази множество платформи, се предполага, че е въведен за шпионаж и киберпрестъпления и е активен от години. Наричан "задна врата", той е създаден от китайскоговорящи киберпрестъпници, а компанията за сигурност Trend Micro казва, че това е напълно нов тип зловреден софтуер. 

Името на зловредния софтуер е Noodle RAT, известен е още като ANGRYREBEL и Nood RAT и се предлага във версии за Windows и Linux. Смята се, че е в обращение поне от юли 2016 година, пише сайтът vocentar.com, цитиран от bTV.

През годините Windows версията на злонамерения софтуер, заедно с различни други инструменти, беше оръжие на хакерски групи като Iron Tiger и Calypso. Зловредният софтуер се стартира чрез буутлоудър.

Linux версията на зловредния софтуер е използвана от различни криминални и шпионски групи, включително Rocke и Cloud Snooper. Беше отбелязано, че и двете версии на злонамерения софтуер споделят идентичен команден и контролен (C2) код и имат подобни конфигурационни формати.