В понеделник заместник-председателят на ЦИК, Цветозар Томов, обяви, че напуска поста говорител на ЦИК. Причината за това стана решението, което бе взето от членовете на Комисията, в протоколите на СИК да не се вписват по отделно гласовете от хартиените бюлетини и машинния вот. Мотивите за това решение на ЦИК са, че така ще бъде улеснен изборния процес. 

Цветозар Томов каза за "Фокус", че това решение ще увеличи риска за фалшификации и злоупотреби в изборния ден. 

Реакцията на партиите също не закъсня. От коалицията "ПП-ДБ" ще внесат жалба в Софийския административен съд срещу решението. От коалиция "Левица" обявиха, че ще също ще обжалват решението пред Върховния административен съд като в мотивите за жалбата си, те посочват, че вписването на резултатие от двата вота в една графа ще доведе до машинации. От ГЕРБ също апелираха ЦИК да преразгледат решението си.

Президентът Радев призова да не се насажда недоверие в изборния процес. Държавният глава обясни, че в момента все още се търси най-доброто техническо и организационно решение за изборите. Радев също отбеляза, че не трябва да бъде обезличаван машинния вот. Той също каза, че ЦИК трябва да работи с по-голяма прозрачност. 

През вчерашния ден вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че цялата отговорност за обединяването на резултатите от двата типа гласуване (бел. от ред. - хартиена бюлетина и машинен вот) се носи от ЦИК. Тя също каза, че според нея се цели обезличаване на машинния вот. 

Служебният министър-председател също изрази позицията, че според него е добре двата вота да се записват отделно. 

Днес на редовното заседание на ЦИК Росица Матева заяви, че все още не е постъпвало предложение за преразглеждане на решението. Тя каза, че от ЦИК ще чакат окончателното решение на съда.