В разгара на летния сезон и след последните градушки накъде ще тръгнат цените на зеленчуците и плодовете? Ще ядем ли това лято по-евтини домати и краставици или инфлацията ще се отрази на салатите, компотите и приготвянето на зимнината?

Според Илияэ Гатев, изпълнителен директор на най-голямата стокова борса у нас - тази край пловдивското село Първенец, цените са тръгнали леко нагоре. 

"Това се отчита като нормално, заради инфлацията. Повишението не е повече от 10%. Вносът регулира цените надолу - доматите струват между 2,80 и 3,50 лева. Розовите се внасят от Турция, има и българските. За килограм краставици ще заплатите между 1,50 и 2,50 лева. Пресните картофи се търгуват по 80 стотинки. От борсата до сергията цената скача заради надценката на търговците, заради техните разходи", обясни той пред NOVA. 

По думите му недостиг на стока заради градушките не се очаква, тъй като повечето от българската продукция се гледа на закрито. Гатев прогнозира, че вносът ще регулира цените и те няма да тръгнат нагоре.